Одржан шести састанак Канцеларије и представника цивилног сектора

25. фебруар 2009. |

Жарко Шундерић из Тима потпредседника Владе са примену Стратегије за смањење сиромаштва представио је активности тог тима на институционализацији односа организација цивилног друштва и државе. Представници цивлиног сектора из свих делова Србије говорили су о пројектима које реализују у области евроинтеграција као и о могућностима за проширење сарадње са Канцеларијом.

Директорка Канцеларије Милица Делевић изјавила је, у обраћању представницима невладиних организација, да Србија има јасан циљ када је у питању доспевање на белу Шенген листу и да се нада да ће ове године бити направљен одлучујући напредак у том правцу.

`Имамо јасан циљ ка ком се крећемо и надам се да ћемо ове године направити одлучујући напредак, али када је у питању давање рокова, рекла бих да у овом случају то зависи од извештаја експертских мисија Европске комисије`, рекла је она на шестом редовном састанку Канцеларије и невладиних партнерских организација.

Према њеним речима, до сада су у Србији биле две од четири мисије Европске комисије и направиле су процену којом брзином `усвајамо и примењујемо неопходне законе`.

`Две мисије су већ биле и утисци су за сада позитивни, али то не значи ни да смо све завршили, нити да је потпуно извесно да ћемо напредак у смислу потпуне визне либерализације доживети ове године`, рекла је она и додала да имамо јасан сет услова, али и велику политичку мотивацију да се брже крећемо на том путу.

Делевић је подсетила да је поред питања визне либерализације још једно питање важно за Србију на њеном путу ка ЕУ, а то је примена Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП).

`Крајем априла потписан је ССП и Влада Србије је у октобру донела закључак којим се обавезује да ће урадити све што је потребно да ССП ступи на снагу`, рекла је она и подсетила да је кључни услов пуна сарадња са Хашким трибуналом.

Она је рекла и да је скупштинском Одбору за Европске интеграције данас представљен Извештај о првом томесечју примене Националног програма интеграција (НПИ), који представља свеобухватан и плански документ активности у којем је наведено шта и ко треба да уради у државној администрацији до 2012. године, да би држава до тог рока била спремна да се придружи ЕУ.

Према речима Милице Делевић, усвајањем НПИ Влада је добила `један добар инструмент` којим мери брзину и рад Министарстава.

Она је нагласила да је однос са невладиним организацијама изузетно значајан за процес европских интеграција, додајући да Канцеларија има потписане Мемораднуме о сарадњи са 88 НВО и да ће подржавати пројекте којим се привлаче средства и мотивишу европски партнери да сарађују са домаћим организацијама цивилног друштва у промовисању европских вредности.