Коштуница: Сарадња са Трибуналом биће спроведена

16. децембар 2004. |

БРИСЕЛ, 16.децембра 2004. - Српски премијер Војислав Коштуница изјавио је у Бриселу да ће пуна сарадња с Хашким судом бити спроведена, што је услов за израду повољне студије о изводљивости за интеграцију Србије и Црне Горе у ЕУ.

Коштуница је, после разговора с високим представником ЕУ, Хавијером Соланом, подвукао да се нада да ће дотле бити решен и други услов за израду повољне студије о изводљивости на пролеће, а то је питање избора за државну заједницу, о чему ће српска скупштина изгласати закон који налаже непосредне изборе за парламент СЦГ.

Српски премијер је нагласио да није могуће кршити Устав једне земље и тиме одговорио на питање да ли су тачне информације да и Солана прихвата да се избори за парламент СЦГ одложе за раздобље после референдума.

`Очекујем нове добровољне предаје лица оптужених од Хашког суда`, рекао је новинарима Коштуница после разговора с високим представником Европске уније, Хавијером Соланом.

Солана је изразио посебно задовољство што се `најзад види како се сарадња с Хашким судом одвија, И то на двосмерни начин, за који смо се ми од почетка залагали`, рекао је Коштуница.

Замољен да прокоментарише одлуку Међународног суда правде у Хагу да се прогласи ненадлежним за тужбу Београда против држава НАТО, Коштуница је рекао да та одлука отвара могућност за Србију и Црну Гору о тужбама Хрватске и БиХ против СЦГ.