Пети редовни састанак Канцеларије са партнерским НВО

06. мај 2008. |

Београд, 6. мај 2008. године - Канцеларија за европске интеграције организовала је Пети редовни састанак са партнерским невладиним организацијама, који је био посвећен тренутном стању у односима између Европске уније и Србије, извештају учесника конференције „Подршка цивилном друштву – Инструменти предприступне помоћи“ одржане у Бриселу 17. и 18. априла 2008. године и представљању фондова и конкурса Делегације Европске комисије у Србији.

Директорка Канцеларије Тања Мишчевић присутне је упознала са актуелним односима ЕУ и Србије, извештајем о изради Националног програма за интеграцију (НПИ), као и значајем који потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању има за Србију. Такође је истакнуто да трибине и кампање које су организовале невладине организације имају велики значај у целокупном процесу европских интеграција.

Пјер Дибман, шеф Операција Iу Делегацији Европске комисије у Београдује присутне упознао са фондовима и отвореним конкурсима и истакао да ће Европска унија наставити да пружа финансијску помоћ Србији која од 2000. године износи 2 милијарде евра. Поред финансијске помоћи, подршка Европске уније ће се заснивати и на безвизном режиму за грађане Србије (први корак ка томе је направњен потписивањем Споразума о визним олакшицама) и давању већег броја стипендија студентима кроз програм Еразмус Мундус.