Саопштење за штампуса састанака Заједничког комитета за спровођење Споразума о олакшаној процедури за издавање виза и Заједничке комисије за спровођење Споразума о реадмисији лица која незаконито бораве

17. април 2008. |

Београд, 16.април 2008.- Конститутивне седнице Заједничког комитета за спровођење Споразума о олакшаној процедури за издавање виза и Заједничке комисије за спровођење Споразума о реадмисији лица која незаконито бораве одржане су јуче у Београду. Представници ЕУ и Србије, који учестувују у раду ових тела, разменили су информације о досадашњој примени ових споразума који су ступили на снагу 1.јануара 2008. године.

Према одредбама двају споразума закључених 2007. године, Заједнички комитет и Заједничка комисија надлежни су да прате примену споразума, предлажу њихову измену, размењују информације о протоколима за спровођењеСпоразума о реадмисији, за решавање спорова насталих тумaчењем или применом одредби споразума, као и за одлучивање о аранжманима или смерницама које су неопходне ради једнообразне примене споразума.

Предвиђено је да се заједнички састанци одржавају периодично с циљем разговора о питањима значајним за спровођење споразума, како би се у духу добре сарадње обе стране уговорнице пронашла најбоља решења.