Одржан округли сто о утицају Уговора из Лисабона на положај Србије

25. јaнуар 2008. |

Београд, 24. јануар 2008 - Канцеларија за европске интеграције и Инситут за европске студије организовале су данас у Београду, округли сто на тему Уговор из Лисабона: институционале реформе Евроспке уније ињихов утицај на положај Србије.

Словеначки амбасадор у Србији Мирослав Луци изјавио је на овом скупу да ће Љубљана наставити да улаже дипломатске напоре да ЕУ у што скорије време потпише Споразум о стаблизацији и придруживању (ССП) са Србијом .

`Словенија се залаже да што пре дође до потписивања ССП са Србијом, ако не у јануару онда врло брзо`, рекао је Луци, чија земља тренутно председава ЕУ.

Луци је оценио да Србија има административне капацитете да убрза приближавање ЕУ и да настави са тешким радом после потписивања споразума.

`Стабилност Балкана је од суштинског значаја за Европу и зато је неопходно да се настави са применом Солунске агенде из 2003. која предвиђа проширење ЕУ на земље западног Балкана`, рекао је словеначки амбасадор.

Подсетивши да Љубљана улаже дипломатске напоре да се побољша сарадња ЕУ са земљама региона, Луци је навео да се ти напори пре свега односе на потпуну либерализацију визног реззима на земље региона и њихове стављање на `белу шенген листу` наредне године.

Словеначки амбасадор је најавио да ће његова земља бити међу првима која ће ратификовати Лисабонски уговор и додао да ће словеначки парламент да ратификује најважнији документ ЕУ крајем овог или почетком следећег месеца.

Француски амбасадор у Србији Жан Франсоа Терал оценио је да Лисабонски уговор има велики значај за Србију и друге земље западног Балкана, будући да је тим документом предвиђено проширење ЕУ на нове чланице.

`ЕУ је спремна и способна да прими нове чланице и да настави да буде функционална и снажна`, рекао је Терал. `Људи у региону су скептични када је у питању европска перспектива њихових земаља, али ми у ЕУ смо посвећени проширењу`, додао је француски амбасадор.

Он је ипак истакао да је на земљама потенцијалним кандидатима за чланство у ЕУ да испуне критеријуме из Копенхагена, да би коначно приступиле двадесетседморци.

Терал је нагласио да ЕУ мора пре даљег проширења да ојача своје институције, а према његовом мишљењу Лисабонски уговор то и омогућује.

ДиректоркаКанцеларије за европске интеграцијеВладе Србије Тања Мишчевићоценила је да брзина нашег прикључења ЕУ не зависи само од тога да ли ће Србија испунити све критеријуме, већи од способности Уније да прихвати изазове даљег проширења.

Саветник потпредседника Владе Србије за европске интеграције Ксенија Миливојевић изразила је задовољство што је Унија крајем прошле године потписала Лисабонски уговор и изразила наду да ће чланице ЕУ што скорије ратификовати тај документ, како би 2009. ступио на снагу.`Очекујем да ће Србија бити једна од земаља која ће ући у први круг проширења на западном Балкану`, рекла је Миливојевићева.

Лисабонски уговор замењује предлог Европског устава који је 2005. одбачен на референдумима у Холандији и Француској.

Тим документом је предвиђена институционална реформа ЕУ и њиме се поједностављује механизам одлучивања у ЕУ и омогућава улазак нових чланица.