Додељене новинарске награде за прилоге о европској интеграцији за 2007.

23. новембар 2007. |

Београд, 23. новембар 2007- Делегација Европске комисије у Србији и Канцеларија за придруживање Европској унији Владе Републике Србије доделиле су новинарске награде за најбоље медијске прилоге о процесу европске интеграције објављене у периоду од 1. јануара до 15. новембра 2007. године.

У конкуренцији 21 пристиглог прилога (4 радио прилога, 5 прилога из штампаних медија и 12ТВ прилога), као најбољи изабрани су:

1. Бобан Трајковић (Продукцијска група `Мрежа`) у категорији најбољи ТВ извештај (емисија Евронет емитованана Радио Телевизији Србије)

2. Милан Срдић (Радио 021 из Новог Сада) у категорији радијског прилога

3. Јелена Јевремовић (Дневни лист Глас јавности) у категорији прилога у штампаном медију

4. Бранислав Лазин (ТВ Пановизија, Вршац), у категорији ТВ прилога улокалном медију

5. Владета Дунда (Телевизија Крушевац), у категорији ТВ прилога са регионалним покривањем

Жири у саставу Александар Ђорђевић (представник за односе с јавношћу Делегације Европске комисије), Ивана Ђурић (саветница за комуникације у Канцеларији за прируживање ЕУ)Срђан Сталетовић (саветник за сарадњу са медијима у Београдској канцеларији Европске агенције за реконструкцију) и Љубица Гојгић, новинарка РТВ Б92 оценио је да пристигли радови указују на генерални пораст интересовања у медијима за теме које су у вези саевропскоминтеграцијом, а нарочито за теме које се односе насвакодневнепотребеи очекивањаобичних грађана од ЕУ. Посебно охрабрује да је највећи број радова пристигао из локалних медија и од телевизијских продукција.

Чланови жирија сагласили су се и да због неодговарајућег квалитета пристиглих радова у категорији најбољег прилога објављеног у недељним или месечним магазинима и ову награду доделе за ТВ прилог. Такође, уочено је и да су прилози пристигли од медија са националном покривеношћу и са националним предзнаком углавном за тему имали дневно-политичкапитања,да су главни саговорници у тим прилозима били државни функционерии да о животним темама као што су напр.заштита животне средине, образовање, заштита потрошача, не говоре на начин који је довољно разумљив и близак грађанима.

Локални медији су се у много већој мери - а награђени радови посебно - ослањали на грађане као саговорникеи на њихове утиске, очекивања и активности у различитим областима у вези са придруживањем Унији, што је жири оценио као кључни елемент за релевантно покривање теме овогодишњег конкурса за новинаре за најбољи медијски прилог о процесу европске интеграције и утицају на свакодневни живот грађана.

Са професионалног становишта, прилози, а нарочито телевизијски којих је највише и пристигло на конкурс, одсликавају лоше економско стање медија.

Мали број прилога садржао је ауторске кадрове тема које се обрађују. Због тога, као посебно значајан напор да се гледаоцима представи на разумљив и интересантан начин процес европскеинтеграцијеи каква је конкретна корист коју ће они имати, жири је наградио путопис из Румуније Бранислава Лазина са вршачке ТВ Панонијаи прилог из Словачке, коју је о тамошњој фабрициаутомобила начинио ВладетаДундаса Телевизије Крушевац. Прилог Бобана Трајковића за `Евронет` ПГ Мрежа дотакао је тему будућности - интернет, размену података, сарадњу међу земљама на примеру ученика из Србије и Румуније који заједно учео екологији користећиинтернет.

У категорији радијског и штампаног прилога, победили су прилозикоји су се бавили животним темама које су део ударних вести - проблеми са издавањем виза и путовањима за грађане Србије аутора Милана Срдића, са новосадског Радија021 и каква је `европска перспектива` српског националног хобија - печења ракије у домаћинствима и развејавањем једног од највећих „митова“ о забрани производње за личне потребе у тексту Јелене Јевремовић из дневног листа Глас јавности.

Новинари Бобан Трајковић, Милан Срдић, Јелена Јевремовић, Бранислав Лазин и Владета Дунда награђени су радно-студијском посетом Бриселу од 10-14. децембра 2007. године. Имаће прилику да се сусретну са званичницима Европске комисије и Европског парламента, као и да припреме извештаје које ће објавити у својим медијима.

Време и место уручења награда биће накнадно објављено.