Потписaни споразуми о визним олакшицама и реадмисији са ЕУ

18. септембар 2007. |

Брисел - Представници Европске уније и земаља Западног Балкана данас су у Бриселу потписали споразуме о визним олакшицама и реадмисији

Потпредседник Европске комисије Франко Фратини и министар иностраних послова Португала Руиз Карлос Переира потписали су девет споразума између Европске комисије и земаља Западног Балкана. Споразуми о визним олакшицама и реадмисији потписани су са министрима унутрашњих послова Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Србије и Македоније.

Циљ споразума је да олакшају грађанима земаља Западног Балкана, нарочито онима који највише путују, да добију по олакшаној процедури визе за кратак боравак у државама чланицама ЕУ, у исто време постављајући јасна правила за борбу против илегалне имиграције.

Једна од олакшица која се односи на све грађане Западног Балкана је цена визе која остаје на нивоу од 35 евра с обзиром да је ЕУ повисила цену визе за све остале државе на 60 евра. Споразум о визним олакшицама се односи на широк круг категорија становника, којима ће бити потребан минимални број докумената за добијање визе за кратак боравак. Такође, одредбама Споразума је предвиђено издавање бесплатних виза за прецизно набројане категорије.

Споразуми о реадмисији постављају јасне обавезе и процедуре за власти земаља Западног Балкана и земаља чланица ЕУ на основу којих ће лица која нелегално бораве на територији држава чланица бити враћена у земљу порекла.

Од земаља Западног Балкана се очекује да убрзају примену одговарајућих реформи у основним областима правде, слободе и безбедности, као што је јачање владавине права, борба против организованог криминала и корупције, јачање њихових административних капацитета у областима контроле граница и безбедности докумената, увођењем биометријских података.

Након потписивања, споразуми треба да буду ратификовани у Скупштини Србије. Када је реч о ЕУ, министри правосуђа и унутрашњих послова ЕУ изјасниће се на заседању 8. и 9. новембра, потом и Европски парламент, а очекује се да након завршетка ових процедура, споразуми ступе на снагу 1. јануара 2008, за шта се снажно залаже португалско председништво ЕУ.