Кокурс за новинаре за извештавање о евроинтеграцијама

07. септембар 2007. |

БЕОГРАД, 7. септембра- Канцеларија за придруживање Европској унији отворила је конкурс за годишњу новинарску награду за извештавање о европским интеграцијама, саопштила је данас директорка те канцеларије Тања Мишчевић, а преноси Танјуг.

Она је навела да ће награде бити додељене за пет категорија - најбољи телевизијски прилог, радио прилог, најбољи текст у дневним новинама који укључује и агенцијске извештаје, чланак у месечницима или недељницима и прилог локалних медија.

Конкурс ће бити отворен до 15. новембра, казала је Мишчевићева на конференцији за новинаре и додала да ће најбољи новинари бити награђени студијским путовањем у Брисел, као и прошле године.

Канцеларија други пут за редом организује конкурс за новинаре, а ове године јој у томе помаже Делегација Европске комисије у Београду.

Шеф те делегације Жозеп Љоверас рекао је да новинари имају веома важну улогу у процесу интеграције, јер морају да објасне грађанима шта значи прикључење Србије ЕУ и какве ће користи грађани имати од тога.

Он је навео да истраживања показују да око 70 одсто житеља Србије жели да наша земља постане чланица ЕУ, али их је тек 30 одсто упознато с процесом интеграција, односно има општу слику о Унији.

Зато је важно да новинари учествују на конкурсу, указао је он и додао да је задовољан што ће награде бити додељене и локалним новинарима, јер се у процесу интеграција стално прича о Београду, а заборавља се да ће у Унију једног дана ући цела Србија.


Текст конкурса можете прочитати овде.