Ђелић: Усаглашен текст Споразума, осим питања шећера

13. јул 2007. |

БЕОГРАД, 13. јула 2007. - Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић изјавио је данас да је Србија у потпуности успела да усагласи текст Споразума о стабилизацији и придруживању Европској унији(ЕУ), изузев дела који се односи на трговину шећером, јавља агенција Бета.

`Сада је реално очекивати да ће до парафирања тог споразума доћи у октобру ове године`, рекао је он у Београду након завршетка четврте техничке рунде преговора између Србије и ЕУ о том Споразуму.

Либерализација трговинског режима индустријских производа у потпуности је усаглашена, казао је он и додао да је усаглашен и период либерализација пословања јавних предузећа са правилима пословања ЕУ.

Ђелић је истакао да је усаглашен и протокол који се бави правилима о пореклу робе.

Он је изразио наду да ниједна од земаља чланица ЕУ неће имати накнадне захтеве због којих би било нужно поновно удаглашавање Споразума већег обима.

Ђелић је додао да се очекује још једна рунда техничких преговора 10. септембра, која ће се вероватно одржати у Бриселу.

Говорећи детаљније о преговорима, он је прецизирао да не постоји проблем између Србије и ЕУ по питању шећера, већ се тражи механизам који ће омогућити потпуну сигурност у трговинским односима две стране у домену шећера и производа који садрже доста шећера.

Србија је, по његовим речима, добила квоту за извоз 180.000 тона шећера у ЕУ, а шећер је, како је подсетио, један од највећих извозних артикала који доноси 120 милиона евра.

Добијене су и квоте за бесцарински извоз 8.700 тона телетине, чија је вреност по тренутним ценама више од 30 милиона евра, казао је потпредседник владе истичући да су први пут добијене и квота за извоз вина од 55.000 хектолитара, као и за рибу - пастрмке и шарана.

ЕУ је препознала стратешки значај пољопривреде за Србију, па је у преговорима омогућено да заштити најосетљивије производе у прелазном периоду, али и да након тог настави са одређеном заштитом стратешких производа, као што су воће, поврће и житарице, казао је Ђелић.

На питање новинара, да ли је реално да се очекује парафирање споразума у октобру, представница Европске комисије Тереза Собјецки (Тхереса Собиески), која је шеф Одељења за Србију у Генералном директорату за проширење, рекла је како се нада да ће у оквиру последње техничке рунде две старне успети да усагласе преостали део текста Споразума.

Тема дводневних разговора званичника Србије и ЕУ била је предузимање заштитних мера у трговини између Србије и ЕУ, као и државни монополи, јавна предузећа и област електронских комуникација.