Технички преговори до краја јула

14. јун 2007. |

БРИСЕЛ, 13.јуна 2007. -Преговарачки тим Србије је данас добио подршку Европске комисије у замисли да се до краја јула заврши технички део преговора Европске уније (ЕУ) и Србије о Споразуму о стабилизацији и придруживању.

То је агенцији Бета данас у Бриселу изјавила директорка Канцеларије за придруживање ЕУ у Влади Србије Тања Мишчевић.

Мишћевић је оценила да следи само техничко усаглашавање и нагласила да нема већих проблема око преговора, јер на обе стране има добре воље да се све брзо договори.Зато се, по њеним речима, до краја године можеочекиватипарафирање, затим и потписивање Споразума, за шта је кључни условда Србија постигне пуну сарадњу са Судом у Хагу.

Она је после припремног дела данашње обнове преговора истакла да је Европска комисија обећала Србији помоћ у настојању да се технички део преговора оконча крајем идућег месеца што подразумева `јако много посла`.

Реч је о неким индустријским и пољопривредним производима за које треба да се усагласе режими либерализације трговине, о већини производа већ постоји договор и следи усаглашавање мањег списка те робе, објаснила је Тања Мишчевић.

У суштини је реч о производима за које неке државе-чланице ЕУ сматрају да су посебно занимљиви или осетљиви за њихове привреде.

Данас је темељно размотрено шта је све урађено на усаглашавању текста споразума, шта још Европска комисија треба да достави српској страни, а шта српски преговарачки тим `дугује` као додатно разјашњење Комисији у Бриселу, да би се затим прешло с јасним сазнањима на даље преговоре.

Усаглашено је и о којим техничким деловима споразума треба, како и када преговарати, уз претходне састанке стручњака који ће те техничке рунде припремити.

Договорено је да се размене сва потребна документа и да се, после интерних консултација, састану стручњаци који ће разговарати о либерализацији трговине индустријским, пољопривредним и другим производима.