Парафирани споразуми о визним олакшицама и о реадмисији

16. мај 2007. |

БРИСЕЛ, 16. маја 2007. (Бета) - Представници српске владе и Европске комисије данас су у Бриселу парафирали споразуме о визним олакшицама и о реадмисији, који ће омогућити да се бесплатно одобравају визе студентима, научницима, пословним људима и још неким категоријама грађана Србије.

Споразумом о визним олакшицама многим категоријама српских грађана омогућиће се брже, лакше и бесплатно добијање виза за путовање у Европску унију и отвориће се пут за режим без виза и стављање Србије на `белу Шенгенску листу` ЕУ.

Парафиран је и јединствен споразум Србија-Европска унија о реадмисији, прихватању лица која илегално из Србије уђу на територију ЕУ, пошто је усаглашен и последњи спорни члан око грађана трећих држава који би преко Србије, или с неким српским документом могли доћи на територију ЕУ.

Директорка Канцеларије за придруживање ЕУ Тања Мишчевић, која је у име Србије парафирала споразуме, оценила је да је то `врло добар знак успостављања нових односа Србије и ЕУ`.

Споразуми би могли да будупотписани већ у јулу и да ступена снагу до краја године.

Тања Мишчевић је нагласила да ће визни режим ЕУ бити знатно упрошћен и олакшан за све српске грађане, који ће, ако нису на иначе широком списку оних који имају повластице, визу плаћати 35 евра, уместо 60 евра, што су трошкови визе ЕУ за остале `треће земље`. Европски комесар за правосуђе и унутрашње послове Франко Фратини је изјавио да су ти споразуми `посебно важни` и да је `уверен да олакшавање људских веза између Србије и Европске уније помаже повећању узајамног разумевања и побољшању наших односа на свим пољима`.Фратини је нагласио да споразум о реадмисији омогућава да се заједнички ради у борби против илегалне имиграције.

Европски комесар Оли Рен је, у саопштењу издатом у Бриселу, подвукао `задовољство што је Европска унија могла да новој српској влади искаже своју подршку парафирањем споразума о визним олакшицама и реадмисији`.`То је снажан и јасан доказ о привржености и испуњавању преузетихобавеза ЕУ према Србиј`, нагласио је Рен.

Од плаћања виза ће бити потпуно изузети студенти, научно особље, пословни људи, новинари, припадници верских организација, пензионери, лица која иду на лечење, лекари, адвокати и друге категорије српских грађана који ће моћи да добију и вишекратне визе на дужи рок.

`Визне олакшице треба да охрабре западнобалканске земље да спроведу значајне реформе и ојачају регионалну и сарадњу с Европском унијом на пољима владавине закона, битке против организованог криминала и корупције, уз јачање органа контроле граница и безбедности докумената`, подвукла је Европска комисија.

Члан српске делегације, шеф Бироа за међународне односе и европску интеграције у МУП-у Србије, Дражен Маравић је после потписивања споразума изјавио да су српске власти већ учиниле велики напредак у делотворном надзору граница и безбедности докумената и да сад предстоји и увођење информационог визног система да би се уредио и визни режим с трећим земљама.

То, рекли су Маравић и Тања Мишчевић, уз будуће нове српске личне карте и пасоше, визе и друге високо безбедне документе по европским стандардима, треба да омогући и брз почетак рада на успостављању режима без виза за српске грађане и стављање Србије на `белу Шенгенску листу`.