Изложба српских наиваца у седишту ЕУ

27. фебруар 2007. |

БРИСЕЛ, 20. фебруара 2007. (Бета) - Европски комесар за образовање и културу Јан Фигел отворио је, у седишту Европске комисије у Бриселу, изложбу наивног сликарства Србије на којој је приказано 70 слика махом наиваца из Ковачице, у Војводини, као и из централне Србије.

Европски комесар Фигел, Словак, је у уводној речи посебно указао да су Словаци који живе у том делу Европе могли да очувају свој идентитет, језик и културу. Он је истакао да је нужно да Европска унија подржи `европску предодређеност западног Балкана` и, с тим у вези, истакао да се у делу Србије, Војводини, коју је недавно посетио, одвија складан живот у различитости - `права Европа у малом`. А то онда, истакао је Фигел, помаже и да се ублажи визни режим ЕУ за српске грађане, изгради инфраструктура, да дођу инвестиције.

`Слика Србије и западног Балкана је снажно обележена недавном историјом... Али, оваквим манифестацијама и порукама мора се разумети да Србија и земље региона имају снажан културни и људски потенцијал`, додао је Фигел.

Тања Мишчевић, директорка Канцеларије за придруживање ЕУ у Влади Србије која је покровитељ ове изложбе, истакла је да је сликарско умеће наиваца из Србије врста `саобраћања с Европом и кроз уметност, а не само речима и пословима`.

На отварању изложбе је био и европски комесар за науку, истраживање и технологију Јанез Поточник.

Сликарка Зузана Верецки је на отварању изложбе нагласила да долази `из Србије, из једног јако лепог места, Ковачице, колевке наиве`. `Ја не знам зашто сликам, али сликам 25 година, веома сам срећна`, истакла је сликарка Верецки која се такође обратила на словачком језику.

У помоћ јој је притекао комесар Фигел који је превео њену поруку да жели да говори и на матерњем језику пошто је сутра, 21. фебруара, Међународни дан матерњег језика.

Слике приказане на изложби у седишту Европске комисије су из Уметничке галерије Бабка из Ковачице.