Одржана друга рунда преговора о визним олакшицама и о реадмисији

19. јaнуар 2007. |

Београд, 18. јануар 2007- У Београду је данасодржана друга техничка рунда преговора између Србије и Европске комисије о закључењу Споразума о визним олакшицама и Јединственог споразума о редмисији.

Овим преговорима претходила је Одлука Савета ЕУ од 13. новембра 2006, којом је Европска комисија овлашћена да преговара о закључењу Споразума о визним олакшицама и Јединственом споразуму о реадмисији са државама Западног Балкана. Преговори са свим државама региона званично су почели 30. новембра 2006. године у Бриселу, а са Србијом о једном споразуму 1. децембра а о другом, 4. децембра 2006. године.

Обе стране су истакле да је током данашњих преговора постигнут значајан напредак, као и сагласност око најважнијих делова споразума. Одређени, мањи број нерешених питања размотриће се током треће и вероватно последње рунде преговора између Европске комисије и Србије, која је планирана за почетак марта ове године.

Циљ ових споразума је да се грађанима Западног Балкана олакша процедура издавања виза за краћи боравак, док би се истовремено у тим земљама унапредила борба против илегалних миграција.

Преговори обухватају питања као што су трошкови виза, издавање виза за више улазака, скраћење времена трајања процедуре за издавање виза, као и поједностављење захтеване документације. У области реадмисије, циљ преговора је да се установе узајамне обавезе и процедуре које су неопходне како би се организовао повратак људи који незаконито бораве на територијама држава потписница Споразума.

Европска унија наглашава да има за циљ да споразуме са Србијом и другим државама Западног Балкана закључи на време како би били ратификовани и ступили на снагу до краја 2007. године. Преговори између ЕУ и Србије о овим питањима наставиће се према планираном распореду.