У Бриселу 20. децембра наставак преговора

12. децембар 2006. |

БЕОГРАД, 8. децембра 2006. - Земље Европске уније (ЕУ) би могле затражити реадмисију око 100.000 држављана Србије, али се не очекује да ће они бити враћени у Србију нагло и масовно, речено је на данашњој конференцији за новинаре у Београду, прености агенција Бета.

Директорка Канцеларије за придруживање ЕУ Владе Србије Тања Мишчевић рекла је да би делегације Србије и ЕУ требало да 20. децембра у Бриселу наставе техничке преговоре о споразумима о олакшавању визног режима и реадмисији.

На конференцији за новинаре на којој су представљени резултати разговора о тим питањима почетком месеца у Бриселу, Мишчевић је рекла да тим Србије треба да састави текст споразума како би се 20. децембра у Бриселу размотрио пре свега споразум о реадмисији.

            Намера је да се споразуми закључе и ступе на снагу до краја следеће године, рекао је новинарима шеф Бироа за међународну сарадњу и европске интеграције Министарства унутрашњих послова Србије, члан преговарачког тима Дражен Маравић.

После децембарске рунде, следећа би била половином јануара у Београду, а затим би, почетком марта, била последња рунда преговора о олакшавању визног режима и реадмисији. Остали део процеса зависи од процедуре у ЕУ, рекао је Маравић.

Маравић је додао да се пре ступања споразума на снагу не може очекивати олакшавање визног режима у целој ЕУ, али постоји могућност да поједине чланице ЕУ одлуче да то учине раније.

Чланови преговарачког тима Србије су нагласили да споразум о реадмисији подразумева обавезе и користи за обе стране, и да је дужност Србије да омогући својим држављанима који немају регулисан статуса у земљама ЕУ, да се врате и поново интегришу.

            Без интеграције повратника процес не може да буде заокружен, а ЕУ је изразила спремност да финансијски помогне тај процес и да то формулише у преамбули споразума о реадмисији. По закључивању споразума, отвориће се могућност приступа веома великом фонду ЕУ намењеном интеграцији враћених грађана.         

Циљ склапања споразума о реадмисији је увођење једнообразног поступка између чланица ЕУ и Србије, пошто је Србија већ склопила више билатералних споразума о реадмисији са чланицама ЕУ.

Шефица Одсека за реадмисију МУП-а Србије Зорица Ђокић рекла је да је Србија од 1996. године закључила 13 билатералних споразума о реадмисији са 15 земаља, од којих су 11 чланице ЕУ.

            Ђокић је навела да је од 2003. године, када је Министарство унутрашњих послова Србије преузело надлежност за реадмисију грађана, до новембра ове године Србија добила укупно 21.962 захтева за враћање њених грађана, а да су након провере држављанства и идентитета одобрена 16.832 захтева.

На питање како ће у том процесу бити третирани косовски Албанци, она је рекла да ће бити могућ повратак свих за које се утврди да су држављани Србије и чији се идентитет потврди.

Одлуку о томе ко ће, када и како бити враћен је на земљи која подноси захтев за враћање страних држављана у земљу порекла, додала је Зорица Ђокић.



Бранко Радошевић
из Дирекције за конзуларне послове и дијаспору Министарства спољних послова рекао је да нема тачних података о структури могућих повратника у Србију. Он је додао да према ранијим подацима Савета Европе и европских институција број државјана Србије за које би могла бити затражена реадмисија, износи око 100.000. Радошевић је рекао да се не очекује нагли и масовни повратак грађана у Србију.