Конференција у Бриселу почетак либерализације визног режима за грађане Србије

30. новембар 2006. |

Београд/Брисел, 30. новембар 2006. године - Министар унутрашњих послова у Влади Републике Србије Драган Јочић изјавио је да министарска конференција о визним олакшицама која је данас одржана у Бриселу представља први корак ка потпуној либерализацији визног режима.

Јочић, који предводи тим Србије у преговорима са Европском комисијом о визним олакшицама, изјавио је за агенцију Танјуг да је на данашњем скупу констатовано да строги визни режим грађани Србије доживљавају као неправду и компликовање процеса.

Он је навео да је наш тим указао на то да је потребно да Србија и ЕУ уложе заједничке напоре како би се грађанима наше земље омогућило слободно кретање и путовање у оквиру Уније, уз оцену да слобода, безбедност и правда представљају тековину свих грађана Европе.

Према његовим речима, скуп, којем је председавао европски комесар за правосуђе и унутрашње послове Франко Фратини, представља први корак ка средњорочном плану, а то је режим за путовање грађана Србије у ЕУ без виза.

Јочић је нагласио да је овај састанак и заказан зато што су Србија и друге земље западног Балкана испуниле значајан део услова који су утврђени 2003. године у Солуну, а то су, пре свега, борба против организованог криминала и корупције, владавина права, сигурни документи и повлачење војске са граница.

У Србији је покренута и траје борба против корупције и организованог криминала, а успостављена је и сарадња са земљама западног Балкана, што је изузетно важно за Европу у смислу једне безбедносне целине, навео је министар.

Он је подсетио на то да је српска полиција преузела од Војске Србије обезбеђивање граница, осим дела према Црној Гори, и изразио очекивање да ће тај процес бити

окончан до краја године.

Истовремено, министар је најавио да ће у Србији ускоро почети израда нових личних карата и пасоша са биометријским подацима, који ће бити таквог квалитета да фалсификати тих документа неће бити могући.

Јочић је указао на то да треба да буде усвојен закон о путној исправи, што мора да буде један од првих послова који ће обавити нови сазив Народне скупштине после избора, како би се кренуло у израду нових, безбедних исправа.

Такође, како је додао, морају се усвојити и закон о азилу, као и закон о граници, у чему је до сада Србија била онемогућена због нефункционисања бивше државне заједнице с Црном Гором.