Европској комисији представљен нови Устав Србије

10. новембар 2006. |

БЕОГРАД, 10 октобра 2006. - Нови Устав Србије представљен једанас Европској комисији на другом пленарном састанку Унапређеног сталног дијалога Владе Србије и Европске уније (ЕУ) у Београду, саопштила је Канцеларија за придруживање ЕУ, преноси агенција Бета.

Други пленарни састанак Унапређеног дијалога Србије и ЕУ посвећен је новом Уставу Србије, Уставном закону и изборном законодавству, пише у саопштењу.

Представницима Европске комисије представљена су основна начела и новине у Уставу, начин његове промене, однос међународног права и Устава, правне основе за европске интеграције, као и остваривање критеријума из Копенхагена у том основном правном документу.

У саопштењу се наводи да је министар за државну управу и локалну самоуправу Зоран Лончар на отварању састанка изјавио да нови Устав отвара врата за будућност Србије у европским интеграцијама и омогућава јој да се, уз решавање препрека на том путу, прикључи ЕУ.

`Данашњи дан је историјски за Србију, јер је Устав који је добила израз високог степена политичког консензуса у Народној скупштини и демократске потврде коју су на референдумском изјашњавању дали грађани Србије`, рекао је Лончар.

У саопштењу Канцеларије за придруживање ЕУ наводи се да је амбасадорка Финске, државе председавајуће ЕУ, Ана Маија Корпи још једном потврдила извесност европске будућности Србије и најавила усвајање мандата за преговоре о олакшавању визног режима, као и будућу значајну финансијску подршку ЕУ Србији.

Амбасадорка Корпи је изјавила да је Унија спремна да настави преговоре о закључењу Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом одмах по остваривању пуне сарадње са Хашким судом, пише у саопштењу.

Генерални директор Директората за проширење Европске комисије Мајкл Ли изјавио је, како се наводи у саопштењу, да је у Годишњем извештају о напретку Србије у Процесу стабилизације и придруживања посебно наглашено да ЕУ остаје опредељена за чврсту сарадњу са Србијом у остваривању свих обавеза у процесу европских интеграција.

Наводи се да је председник Скупштине Србије Предраг Марковић рекао да ће предстојећи парламентарни избори потврдити демократску легитимацију политичких актера и најважнијих институција у Србији.