Парафирање Споразума о придруживању ЕУ у јулу

08. април 2006. |

БЕОГРАД, 8. априла 2006. - Потпредседник Владе Србије Мирољуб Лабус најавио је да би Србија могла у јулу да парафира Споразум о стабилизацији и придруживању Европској унији, ако буде испуњен услов пуне сарадње са Хашким судом.

Србија ће, у том случају, имати привремени споразум са Унијом и највећи део његових одредаба, које се углавном односе на слободан проток роба, почео би да се примењује 1. јануара 2007. године. Остале одредбе примењивале би се после ратификације споразума, рекао је вицепремијер.

На брифингу Канцеларије за придруживање ЕУ Владе Републике Србије и Фондације Конрад Аденауер, Лабус је изјавио да ће се наставак друге званичне рунде преговора одржати 12. маја, истичући да ће том приликом тема бити визни режим, док ће 8. и 9. јуна бити закључене робне листе за индустријске и пољопривредне производе.

Мирољуб Лабус најавио је да Влада Србије данас треба да усвоји Акциони план за спровођење европског партнерства који дефинише мере које треба да буду предузете у наредне две године, рокове, приоритете и потребна средства.

Први приоритет је, према његовим речма, `доследно спровођње Уставне повеље док год она постоји`, затим јачње институција и правосуђа, пуна сарадња са Хашким судом и активно учешће у преговорима о Косову.

Пети приоритет на коме су инсистирали представници Европске комисије је цивилна контрола војске, казао је Лабус.

`Видите да је економија искључена из приоритета, а то говори да смо у последње време много више напредовали у области економије него институција`, рекао је потпредседник српске владе.

Говорећи о наставку преговора с европским званичницима, Лабус је најавио да ће српски преговарачи 24. и 25. априла отпутовати на разговоре у Брисел када ће бити постигнут `дефинитиван договор о робним листама индустријских и пољопривредних производа`.