Влада Републике Србије усвојила Извештај о попису државне помоћи у Републици Србији

25. новембар 2004. |

Београд, 25. новембар 2004 – Влада Републике Србије усвојила је Извештај о попису државне помоћи у Републици Србији, који садржи каталог обима и врста помоћи за 2003. и 2004. годину. У Извештају су наведени подаци о средствима исплаћеним привредним субјектима из буџета Републике Србије односно буџета локалне власти, као и подаци о оплакшицама или ослобађању од уплата у 2003. године и у 2004. години. Како је наведено, за све врсте државне помоћи у 2003. издвојено је 68.879 милиона динара, односно 54.274 милиона динара у 2004. години.

Од ступања на снагу Одлуке Савета министара Европске уније о Европском партнерству, 14. јуна 2004. године, ЕУ прати напредак Републике Србије у европским интеграцијама на основу степена испуњења препорука, које овај документ садржи. Једна од тих препорука је и да треба изградити транспарентни систем државнeпомоћи, који би био први корак ка успостављању контроле у овој области.

Изградња система контроле државне помоћи имаће позитивне ефекте у заштити конкуренције, као и у креирању економске политике, затим рационалном планирању државног буџета и управљању буџетског дефицита. Допринеће и ефикаснијој сарадњи са међународним организацијама, пре свега у реализацији финансијских аранжмана, као и изради индустријске политикеи политике регионалног развоја

Преузмите документ (zip 90KB)