Семинар о перспективама проширења ЕУ

29. јун 2006. |

Београд, 29. јун 2006 - У оквиру Петог оквирног програма за истраживање и технолошки развој ЕУ у Београду се сутра, 30. јуна од 9,30 часова на Факултету политичких наука /Улица Јове Илића 165, сала Центра за америчке студије, први спрат/, организује семинар о перспективама проширења ЕУ и искуствима Словачке у том процесу.

Овај семинар, који је део пројекта названог „Културни образци за проширење ЕУ“, организују Канцеларија за придруживање ЕУ Владе Републике Србије, Амбасада Републике Словачке у Београду, Институт за европске студије Коменијус Универзитета у Братислави и Факлутет политичких наука Универзитата у Београду.

Разговараће се о проширењу ЕУ, о актуелним политичким дебатама и различитим виђењима ове проблематике у старим државама чланицама, чланицама које су Унији приступиле 2004. године, као и у земљама кандидатима за чланство. Циљ целокупног пројекта је да се побољша разумевање демократских промена и проширења ЕУ са политичког, културног и социјалног аспекта, као и да се унапреди прекогранична сарадња академских институција и невладиног сектора.

Семинар ће отворити амбасадор Словачке у Србији Игор Фурдик и директорка Канцеларије за придруживање ЕУ Тања Мишчевић, а у разговору ће учествовати стучњаци са Београдског универзитета, као и универзитета у братислави, Бечу и Женеви.