Представљени инструменти за помоћ Европске уније

10. мај 2006. |

БЕОГРАД, 10. маја 2006. - Делегација Европске комисије представила је данас у Палати државне заједнице СЦГ члановима министарстава СЦГ и Владе Србије нов предприступни инструмент (ИПА) за финанасирање реформи у државама кандидатима за чланство у ЕУ, преноси агенција Бета.

Циљ инструмента је да олакша и обједини финансијску помоћ државама кандидатима, као и могућим кандидатима за улазак у ЕУ.

Финансијски оквир за ИПА износи 10 милијарди евра, колико ће земље чланице Уније издвојити као помоћ у периоду од 2007. до 2013. године за потенцијалне и будуће чланице ЕУ.

Директор `Финансијских инструмената за предприступну помоћ` Дирк Меганк најавио је да примена инстумената почиње од 1. јануара 2007. године, али да је неопходно да пре тога буде усвојен правни оквир за њихово функционисање на Савету министара ЕУ.

`Тај процес је сада мало успорен због усвајања буџета, али када се усвоји правна основа, а ми смо се надали да би то могло да се догоди до јуна, биће представљена детаљна правила у форми јединственог прописа`, рекао је Меганк.

Он је истакао да треба помоћи СЦГ да се припреми за коришћење помоћи ИПА, и најавио да ће се та помоћ реализовати преко различитих програма.

`Надам се да ће преговори са СЦГ убрзо бити настављени што ће помоћи државној заједници да искористи сву помоћ ИПА`, казао је Меганк и најавио још један семинар у СЦГ у јуну.