Србији предстоји пуно посла

09. мај 2006. |

БЕОГРАД, 9. мај 2006. (ФоНет) - Директор Канцеларије за придруживање Европској унији Владе Србије Тања Мишчевић изјавила је данас да европска перспектива Србије у овом моменту изгледа помало замућена због померања преговора који је требало да буду одржани 11. маја.

`Не бих се ја тако лако предала, јер имамо јако пуно посла. Преговори јесу важни и заиста оно што нас води ка првом уговорном односу, али ми имамо велики број обавеза које се пре свега односе на испуњевање стандарда које би требало да остваримо да бисмо у једном моменту постали чланица ЕУ`, рекла је Тања Мишчевић у изјави новинарима испред штанда Канцеларије у Кнез Михаиловој улици постављеног поводом 9. маја Дана Европе.

Тања Мишчевић је рекла да је једна од највећих препрека са улазак Србије у ЕУ питање сарадње са Трибуналом у Хагу, `за које се сви надамо да ће бити ускоро решено`.

Она је додала да би после тога требало постићи потпуну решеност да процес европских интеграција буде убрзан.

Србији предстоји, према речима Тање Мишчевић, пуно посла на испуњавању и примени Акционог плана који ће ускоро бити представљен у Скупштини Србије, као и обавеза да се закони усклађују са правилима ЕУ.

Тања Мишчевић је истакла да грађани Србије доста знају о ЕУ, јер велики број грађана прати процес европских интеграција кроз медије.

Она је додала да је, према истраживању Еуробарометра, 40 одсто грађана ЕУ за улазак Србије у Унију.

То јесте мање од пола, али је много више од онога што сам ја мислила да може да буде, с обзиром на нашу недавну прошлост, на деведесете и све оно што је била слика Србије у Европи, нагласила је Тања Мишчевић.

Тања Мишчевић је најавила да је Канцеларија у тендерској процедури за склапање договора са неком од страних агенција која би требало да упознаје инострану јавност са европским путем Србије.

Представници Канцеларије за придруживање ЕУ Владе Србије делили су грађанима брошуре и говорили им о предностима уласка Србије у ЕУ.