Ј. Јоксимовић: Идуће недеље Мекалистер, Лоазо, Сијарто

23. фебруар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Идуће недеље Мекалистер, Лоазо, Сијарто

„Европски избори промениће динамику представљања извештаја о напретку Србије, тако да ће због њиховог одржавања на пролеће мало 'пасти' интересовање за проширење ЕУ, али Србија наставља интезиван рад на европским интеграцијама“, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Најавила је да ће идуће седмице у Београд доћи известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер, који ће после посете Београду отићи и у Приштину. 

Мекалистер долази са неколико посланика из Спољнополитичког одбора Европског парламента јер, каже министар, желе да се на терену упознају са ситуацијом.
„Састаће се не само са представницима Владе Србије и председником, него верујем и са представницима цивилног друштва. Желе да виде како теку ствари у Србији око реформског процеса и око регионалних питања, а пре свега везано за дијалог Београда и Приштине”, рекла је Јоксимовић на телевизији Пинк.

За Мекалистера је навела да је промовисао Србију у добром смислу, те да смо му на томе захвални. 

Министар је рекла да ће највероватније након европских избора бити представљен Извештај о напретку Србије, на основу кога земље чланице ЕУ доносе одлуку о отварању нових поглавља.
Како је навела, већ су припремљене преговарачке позиције за поглавља: 2 - слобода кретања радника, поглавље 4 - слобода кретања капитала, поглавље 9 - финансијске услуге, поглавље 14 - транспорт и поглавље 21 - трансевропске мреже.
„То су важна поглавља, завршене су све процедуре и са наше стране и са стране ЕК“, каже Јоксимовић и истиче да Србија има вишак капацитета за интеграције у односу на неке друге земље кандидате, те да је то некада предност али некада и мана.

Јоксимовић је навела да очекује да ће нови сазив Европског парламента и европских институција кредибилно наставити политику проширења.
„Нико од нас не тражи никакве уступке, већ једнаке и фер критеријуме према свима. Ако кажу да политика проширења није замрла, онда морамо да видимо и конкретно напредовање”, рекла је Јоксимовић.
Министар је навела да не очекује да ће европски избори пореметити битно констелацију односа партија у Европском парламенту.
„Очекујем да ће Европска народна партија, странке умереног десног центра чији је СНС активан придружени члан, и даље задржати већину. Истовремено, верујем да ће либерали и социјалдемократе ући у парламент, мада јачају ултрадесничарске странке”, рекла је Јоксимовић.

Најавила је да ће у понедељак у Србију доћи француска министарка за питања ЕУ Натали Лоазо како би се упознала са политичком ситуацијом и регионалним односима. „Потписаћемо том приликом, у присуству председника Александра Вучића, један споразум. Први пут Француска ће отворити своју развојну агенцију у Србији кроз коју ћемо моћи да унапредимо сарадњу“ рекла је Јоксимовић.

Каже да ће у уторак отићи у Будимпешту на састанак са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом, те да је предвиђено њихово заједничко обраћање амбасадорима Мађарске у свету који ће тог дана бити у Будимпешти.

Она је навела да Мађарска не одступа од промотивног и позитивног односа према европским интеграцијама Србије, те да је Србија захвална Мађарској, држави за коју каже да је доследни поштовалац кредибилне политике проширења и са којом Србија има изванредне политичке и економске односе.

Министар је рекла да је пре неколико дана у Бечу на конференцији посвећеној будућности ЕУ и перспективама Западног Балкана поново потврђено да је Србија поуздан партнер ЕУ.
Тада је, наводи, поручила да би волела да из „магловитог дворишта” Југоисточне Европе постанемо део европског Балкана, те да је та њена порука наишла на одобравање на конференцији у Бечу.
„Важно је да су нас позвали на скуп не само да говоримо о проширењу, него и о томе како ми као кандидати видимо дешавања у ЕУ и како гледамо на стање у ЕУ”, рекла је Јоксимовић. 

Навела је да се дискутовало о томе шта земље Западног Балкана мисле да би ЕУ требало код себе да промени, како да ојача и како да њене институције и начин функционисања буду кохерентнији.
„Нама је интерес да за неколико година уђемо у једну јачу и стабилнију ЕУ”, каже Јоксимовић и наводи да не потцењује никога, али да сматра да је Србија заправо најодговорнији партнер ЕУ са Западног Балкана који има  јасну профилисану политику мира и дијалога и поштовања успостављеног међународног поретка. 

„Ако смо нешто потписали (Бриселски споразум), као одговорни партнери, то за нас није жврљотина на папиру, а што очигледно јесте за Приштину. Она мисли да је то што је потписала нешто безначајно и извргава га руглу, чиме не извргава руглу нас него читав поредак, па и ЕУ која је посредовала у потписивању Бриселског споразума”, каже Јоксимовић и истиче да та аргументација Београда наилази на најбољи одјек у ЕУ.

Извор: Пинк, Танјуг