Ј. Јоксимовић: Србија у корак са прописима ЕУ о безбедности хране

13. фебруар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија у корак са прописима ЕУ о безбедности хране

Две трећине прописа Европске уније (ЕУ) односи се на пољопривреду, безбедност хране и заштиту јавног здравља, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и додаје да Србија интензивно ради на поглављима који се тичу тих захтевних области.

У питању су Поглавље 12, које се односи на фитосанитарну контролу и безбедност хране, Поглавље 28 о заштити потрошача и јавном здрављу, као и Поглавље 11 које се тиче заједничке пољопривредне политике и аграрног развоја.
„Нека од тих поглавља имају критеријуме за отварање, врло су комплексна и захтевају много заједничког и интерсекторског рада свих чланова Владе и свих оних који су ланцу производње и дистрибуције хране“, рекла је Јоксимовић данас након обиласка Дирекције за референтне националне лабораторије у Београду.

Министар је оценила да је у питању врло сложен процес који захтева не само измену регулативе већ и увођење конкретних система и институција као што је, како каже, Дирекција за референтне националне лабораторије.

Њеним отварањем Србија се, истиче Јоксимовић, усклађује са највишим прописима и стандардима ЕУ.
„Пред нама је дуг посао, али ово је важан корак који ће знатно унапредити контролу квалитета прехрамбених производа и заштиту здравља наших грађана и истовремено допринети промоцији и пласману пољоприведних производа на инострана тржишта.

Јоксимовић је подсетила да је ЕУ 2000. године донела тзв. бели папир о безбедности хране који прописује високе стандарде у овој области и подразумева нови концепт контроле „од њиве до трпезе“.
„То значи да су увезани сви у ланцу безбедности хране, од произвођача до државних органа и инспекцијских служби“, појаснила је министар.
 

Извор: Танјуг