ЕУ донирала 2,1 милион евра предузећима за набавку нове опреме

08. фебруар 2019. | Београд

ЕУ донирала  2,1 милион евра предузећима за набавку нове опреме


Стотину и шест (106) предузетника и предузетница, као и микро и малих предузећа са југоистока и југозапада Србије унапредиће своју производњу и отворити нова радна места уз подршку Европске уније која је преко развојног програма ЕУ ПРО определила 2.156.379 евра за набавку нове опреме са циљем да се допринесе повећању конкурентности локалне привреде.

Предузетници, микро и мала предузећа која се баве производњом хране, намештаја, текстила и одеће, прерадом дрвета и метала, информационим технологијама и другим привредним делатностима добиће опрему која ће допринети већој продуктивности, ланцу вредности локалних добављача, побољшању квалитета и асортимана производа, и најважније, отварању нових радних места.

„Европска унија кроз програм ЕУ ПРО подржава Владу Србије у њеним напорима да унапреди пословни амбијент, конкурентност наших компанија и запошљавање у неразвијеним деловима Србије. Овим средствима обезбеђује се подршка за унапређење продуктивности предузећа и квалитета производа као и запошљавање, што на конкретан начин потврђује користи од процеса европских интеграција,“ рекла је Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције.

„Европска унија пружа подршку сектору малих и средњих предузећа која како у Србији тако и у земљама ЕУ чине 90 одсто привреде и имају водећу улогу у остваривању привредног раста и повећања запослености. Кроз реформе које се спроводе у оквиру процеса придруживања и подршку у виду бесповратних средстава из ИПА фондова, ми настављамо да подржавамо добре пословне идеје, помажући српским компанијама да развију своје потенцијале за даљи раст и отварање нових радних места“, рекао је амбасадор Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Како се очекује, уз нову опрему предузећа ће већ током прве године запослити 255 људи, што чини повећање од 25 процената у односу на тренутни број запослених. Такође, за годину дана извоз ових фирми на годишњем нивоу треба да буде већи за два милиона евра, а за три године чак за шест милиона евра. Предузећа ће, како је то јавним позивом било предвиђено, финансијски учествовати у набавци опреме са 1.120.472 евра.

„Друштвени утицај који ће ова предузећа имати у својим заједницама је такође значајан пошто ће она кроз активности друштвено-одговорног пословања пружити подршку рањивим групама, деци, као и организацији спортских и културних манифестација и заштити животне средине“, рекла је Оливера Костић, менаџерка сектора за мала и средња предузећа у програму ЕУ ПРО.

Током трајања јавног позива за набавку опреме и увођење услуга за предузетнике, микро и мала предузећа ЕУ ПРО је у првој фази организовао 14 инфо сесија које су окупиле 650 учесника и учесница, а затим је од првобитно пристиглих 468 апликација у другу фазу прошло 215 предузећа од којих је 191 поднело и пун предлог пројекта. Након спроведене административне и техничке евалуације ових предлога и теренских посета предузећима, за финансирање је на основу очекиваних резултата и ефеката, одрживости, друштвеног утицаја и трошкова, одобрено укупно 106 пројеката. Листа одобрених пројеката доступна је овде на интернет страници програма ЕУ ПРО.

Активности ЕУ ПРО-а, програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

ЕУ ПРО

ЕУ ПРО