Отворен реконструисани гранични прелаз Бајмок

07. фебруар 2019. | Бајмок

Отворен реконструисани гранични прелаз Бајмок

Реконструисани гранични прелаз Бајмок отворен је данас, а реч је о једном од осам прелаза између Србије и Мађарске и у његову је обнову, а по највишим светским стандардима, уложено 2,1 милиона евра.

Свечаности су присуствовали министар финансија Синиша Мали, шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици, помоћник министра за европске интеграције Бранко Будимир и директор Управе царина Милош Томић.

Бранко Будимир је подсетио да ЕУ опредељује значајна бесповратна средства за активности које су део и Поглавља 24 - Правда слобода и безбедност.

У интегрисано управљање границом, ЕУ је последњих година уложила 50 милиона евра. Такође, ЕУ одваја средства и за пројекте прекограничне и транснационалне сарадње.

„Пројекат ће имати ефекте на локалну економију и појачати утицај у другим областима као што су културна сарадња, туризам, заштита животне средине и образовање", казао је Будимир.

Радови на модернизацији прелаза Бајмок ће унапредити квалитет живота локалном становништву, олакшати путовања, а царини и полицији рад. Радови су трајали 18 месеци.

Прелаз Бајмок је изграђен у складу са највишим стандардима и садржи све што је неопходно за несметано функционисање путничког промета и ефикасан рад граничних служби.

Од уложених 2,1 милион евра, 1,8 милиона обезбеђено је из претприступних фондова ЕУ, а 300.000 кроз национално суфинансирање.

Поред тога, за надзор на радовима издвојено је додатних 240.000 евра.

Новоизграђени прелаз Бајмок налази се тридесетак километара од Суботице, удаљен је 50, односно 30 километара од најфреквентнијих прелаза у земљи Хоргоша и Келебије, које ће сада растеретити.

У оквиру новог прелаза налазе се по две саобраћајне траке што ће убрзати путни промет са Мађарском, а уједно је и најбржи путни правац који води ка Бечу.

Управа царина је створила и све неопходне услове на прелазу за аутобуски саобраћај. На прелазу као и до сада неће бити теретног саобраћаја.

Прелаз је отворен 1991. године.

Извор: Танјуг