Одржана панел дискусија „Избори у ЕУ и процес проширења”

06. фебруар 2019. | Београд

Одржана панел дискусија „Избори у ЕУ и процес проширења”


Панел дискусија „Избори у ЕУ и процес проширења”, на којој су учествовали в.д. помоћника министра за европске интеграције Ксенија Миленковић, шеф бриселске канцеларије Немачког института за међународне и безбедносне послове са седиштем у Берлину Душан Рељић и генерални секретар Европског покрета у Србији Сузана Грубјешић, одржана је данас у просторијама ЕУ инфо центра у Београду.

Колики значај избора за чланове Европског парламента који ће бити одржани у мају 2019. године, како ће нови састав европских институција утицати на политику проширења ЕУ према Западном Балкану, колика ће бити заинтересованост ЕУ за регион и Србију након ових избора, нека су од питања која су била постављена током дискусије.

Ксенија Миленковић истакла је да су избори у ЕУ једна од најважнијих тема у овој години када је реч европским интеграцијама.

„Без обзира што је Србија као земља кандидат само посматрач и нема неког утицаја, како на исход, тако и на сам ток кампање и избора, за нас је веома важно да видимо какав ће политички контекст преовладати у Европској унији од јуна, па надаље. То је значајно како за политику проширења, тако и уопште за све друге политике ЕУ“, рекла је Миленковић.

На питање какве се промене очекују након ових избора, Ксенија Миленковић је истакла да се, према свим доступним проценама, не очекују драстичне промене односа снага у Европском парламенту, да се очекује да традиционалне политичке групације задржe већину, али и улазак неких нових снага које неће бити безначајне и чији глас ће у будућности моћи да утиче и на политику ЕУ.

Учесници панела истакли су да свакако неће изостати интересовање ЕУ за регион након избора у мају, с обзиром на то да је реч о једином региону који има обећану европску перспективу, да ЕУ неће одустати од политике проширења, али и да Европска унија мора да пронађе начин и да међу својим грађанима популарише политику пријема нових чланица у европску заједницу.