Ј. Јоксимовић: Приштина и Тирана урушавају темеље Европе

31. децембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Приштина и Тирана урушавају темеље Европе

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да је изјава председника Владе у Приштини Рамуша Харадинаја - да граница Косова према Албанији више не постоји, истовремено и забрињавајућа и упозоравајућа, јер представља почетак урушавања темеља које су ОЕБС и ЕУ поставили и који чине Европу „целу и слободну“.

Тиме се, према њеним речима, истовремено и атакује и урушава мултиетнички принцип и европски поредак мира и стабилности, у региону.

Јадранка Јоксимовић је, у изјави за Танјуг, указала да су најавом Харадинаја на најбруталнији начин угрожени и европски поредак заједничке безбедности, демократија, владавине права, социјална тржишне привреде, вредности и слободе, у којој је безбедност недељива, а слободе засноване на пуном поштовању свих људских права.

Она је, такође, упозорила да изјава Харадинаја опасно и озбиљно отежава и, поред осталих једностраних и противправних потеза Приштине - кршење ЦЕФТА споразума, ССП и других регионалних уговора - наставак дијалога.

Јадранка Јоксимовић стога очекује да ЕУ на јасан начин стави до знања да заједничке активности Тиране и Приштине нису у сагласју да темељним вредностима на којима инсистира и које афирмише Европа.

Извор: Танјуг