Ј. Јоксимовић: Србија значајно учествује у заједничкој спољној и безбедносној политици ЕУ

26. децембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија значајно учествује у заједничкој спољној и безбедносној политици ЕУ

Несумњиво је да Србија значајно учествује у заједничкој спољној и безбедносној политици Европске уније, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и подсетила да наша земља тек до момента пуноправног чланства мора у потпуности ускладити спољну политику са политиком ЕУ.

Јоксимовић је рекла да је Поглавље 31, које се односи на заједничку спољну и безбедносну политику ЕУ, иначе било једно од најједноставнијих поглавља за државе које су раније били кандидати и да се углавном без проблема затварало, али да се у међувремену ситуација у ЕУ закомпликовала, не само због односа према Русији, већ и миграција, виза, расправа о европској војсци.

„Поглавље 31 добило је политичку конотацију коју није имало раније“, подвукла је Јоксимовић на скупштинском Одбору за европске интеграције.

Наводећи да се то поглавље између осталог односи и на усклађивање докумената са глобалном стратегијом ЕУ, Јоксимовић је рекла да је Србија, као земља кандидат, прва држава у региону која је почела да усклађује своје стратешке документе о безбедности и одбрани са глобалном стратегијом ЕУ.

„Тај документ је на јавној расправи и до краја првог квартала идуће године требало би да га добијемо”, рекла је министар. 

Она је истакла и да је Србија прва у региону, а осма у Европи, по броју припадника војске који учествују у операцијама очувања глобалног мира, те да се унапређује и систем припреме за цивилне мисије ЕУ.

„Несумњиво је да Србија на више фронтова и у више равни у највећој мери подржава заједничку спољнобезбедносну политику ЕУ”, казала је Јоксимовић и подсетила да, према преговарачком оквиру, Србија до пуног чланства у ЕУ треба да постигне потпуну усклађеност са заједничком спољном политиком.

Србија већ више од четири године чека на извештај о скринингу за Поглавље 31, који блокира неколико држава чланица, међу њима, махом због односа према Русији, и Литванија и друге балтичке земље, а министар Јоксимовић каже да Брисел, за сада, не планира израду новог извештаја.

Истиче, међутим, да тај документ, који датира из 2014. године, на неки начин мора бити ажуриран.

Она је навела да постоје очекивања одређених држава чланица ЕУ, између осталог и Литваније и других балтичких земаља, које се руководе сопственим интересима, искуством и историјским наслеђем, али да је Србија, са својим позицијама, искрен и предвидив партнер.

Истакла је и да постоји стална комуникација између Министарства спољних послова и европских институција и да Србија на отворен начин представља своје позиције из Поглавља 31.

Извор: Танјуг