Ј. Јоксимовић: Брисел, за сада, не пише нови извештај о Поглављу 31

24. децембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Брисел, за сада, не пише нови извештај о Поглављу 31

Брисел није донео одлуку да се изради нови Извештај о скринингу за Поглавље 31 о заједничкој спољној, безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ, будући да такву одлуку није потврдило свих 28 чланица ЕУ, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Јоксимовић је, на питање Танјуга да ли је Литванија предложила израду новог Извештаја о скринигу, рекла да није помпезна вест да би нацрт Извештаја о скринингу за Поглавље 31 требало ажурирати, из, како каже, једноставног разлога, будући да се подаци у њему односе на период до краја 2014. године.
„Доношење потпуно новог извештаја захтевало би комплексну процедуру и нови правни основ, будући да је скрининг свих поглавља, а лично сам присуствовала експланаторном скринингу јула 2014. године, у преговарачком процесу окончан у марту 2015. године“, рекла је Јоксимовић.

Наводећи да је све то ствар форме, Јоксимовић каже да је суштина да Србија у приступу питањима безбедности води рачуна о својој безбедности, а својим понашањем и активностима доприноси безбедности региона и саме ЕУ. 

Додаје да је Србија, као једна од највећих држава у југоисточној Европи, пружила значајан допринос борби против тероризма, управљању изазовима мигрантске кризе, те европској безбедности изван европског континента заједничким учешћем у  мисијама и операцијама ЕУ. 
„Такође, потпуно је јасно из Преговарачког оквира ЕУ са Србијом да је потпуно усаглашавање наше са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ неопходно постићи до тренутка пуноправног чланства”, закључила је Јоксимовић.

Неколико држава чланица ЕУ не дозвољава Србији да добије извештај о скринингу за Поглавље 31 о заједничкој спољној, безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ, на који се чека више од четири године, а постоје информације да је Литванија, највише због односа Србије са Русијом, предложила израду новог.

Извор: Танјуг