Преговири о визним олакшицама у септембру

17. април 2006. |

НОВИ САД, 17. априла 2006. - Одржавање наредне рунде преговора о потписивању Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ зависиће од оцене главне тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте, оценила је данас директорка владине Канцеларије за придруживање ЕУ Тања Мишчевић, преноси агенција Бета.

На скупу `Желимо ли заиста у ЕУ`, одржаном у Новосадској новинарској школи уз подршку Фондације Конрад Аденауер, Тања Мишчевић је рекла да је став Европске комисије да `нема преговора уколико нема пуне сарадње`, додајући да то произилази из гаранција које су дошле са српске стране и да ће `тај сценарио бити примењен већ за прву наредну рунду, 12. маја`.

Са друге стране, Мишчевићева је изразила уверење да, у случају да до пуне сарадње са Хагом дође до краја априла, процес преговарања о стабилизацији и придруживању може да буде убрзан и да постоји реална могућност да се до лета тај споразум парафира.

`То би био велики успех, јер би до закључивања дошло после преговора у којима смо активно учествовали и нисмо само слепо прихватали оно што нам је Комисија давала`, рекла је она.

Она је изразила очекивање да би преговори о олакшавању визног режима могли да почну у септембру, додајући да је реч о `другачијој врсти преговора, за које се тражи нови мандат`.

Према њеним речима, у овом тренутку, ЕУ и државе чланице појединачно `не желе да разговарају` о либерализацији визног режима и стављању СЦГ на такозвану белу шенгенску листу.