Ј. Јоксимовић: Немачка поуздан и важан развојни партнер Србије у процесу европских интеграција

05. децембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Немачка поуздан и важан развојни партнер Србије у процесу европских интеграција

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да Немачка пружа развојну помоћ Србији, не само на путу европских интеграција, већ и кроз конкретне пројекте.

Неки од њих су рехабилитација и проширење капацитета хидроелектране Бајина Башта, хидроелектране Зворник, увођење система даљинског грејања у 21 општини, увођење система отпадних вода у 24 општине, затим имплементирање система енергетске ефикасности у пет школа у Србији.
То су важне ствари које на најбољи начин помажу одрживи развој градова и општина, истакла је Јоксимовић.

Она додаје да није реч само о новцу, већ и о политичкој поруци да Немачка озбиљно рачуна на Србију, да жели да наша земља у тренутку кад постане чланица ЕУ буде социјално и економски развијена и приближена стандардима ЕУ и да се уклопи у заједничке политике уније.
То није само израз солидарности, већ и политичке одлуке да се на оне земље на које се озбиљно рачуна као важне и стратешке партнере уложи, да се помогне укупан развој, казала је Јоксимовић.

Србија је то користила на одговоран начин, навела је она и истакла да је Немачка, уз све политичке разлике које постоје, остаје поуздан, стабилан и значајан партнер за Србију.

Подсетила је и да је Немачка највећи појединачни билатерални донатор развојне помоћи, као и да немачки инвеститори улажу у Србију.
Уз ту комбинацију развојне помоћи плус инвестиције које долазе, мислим да можемо да говоримо о стабилном и поузданом партнеру не само на путу европских интеграција, већ и у билатералним односима“, рекла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг