Ј. Јоксимовић: Политика проширења није приоритет ЕУ, али Србија напредује

05. децембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Политика проширења није приоритет ЕУ, али Србија напредује

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је одлука земаља ЕУ да Србија 10. децембра отвори два нова поглавља у преговорима о чланству последица чињенице да политика проширења сада није у првом плану ЕУ, али да је важно да Србија напредује и наставља да спроводи реформе.

Јоксимовић је новинарима у Скупштини града рекла да је Србија имала значајнији напредак у области владавине права него ранијих година, а отвориће мање поглавља, те да нема елемената да буде негативно оцењена ни када је реч о напретку у Поглављу 35, које се такође вреднује приликом одлучивања о броју поглавља која ће бити отворена.

Министар је истакла да није ни претерано задовољна, али ни незадовољна бројем поглавља која ће бити отворена у понедељак.
„Динамика постоји, отварамо поглавља, показујемо да се спроводе реформе. То је процес, некад је успешнији, некад мање успешан, али је битно да Србија иде напред“, рекла је Јоксимовић.

Она је навела да је Србија у Брисел послала седам преговарачких поглавља која су била технички спремна за отварање, односно која су прошла све неопходне процедуре и у Србији и у ЕУ, напомињући да су сва поглавља у преговорима реформска.

Јоксимовић је истакла да је, према њеним сазнањима, 19 земаља дало сагласност за отварање најмање три поглавља, да су неке земље тражиле отварање четири или пет поглавља, док неке нису биле ни за једно, али постигнут је договор будући да се одлуке о томе доносе консензусом.

Министар је навела да ЕУ није у најбољој форми да носи политику проширења као тему у предизборној атмосфери када се земље спремају за изборе за Европски парламент, те подсетила да и Велика Британија идуће године излази из ЕУ.
„Овај број поглавља је пре свега, последица тога да политика проширења није сада у првом плану и нешто што помаже земљама ЕУ да се припремају за будуће изборе“, рекла је Јоксимовић.

Објаснила је да се поглавља 23 и 24, која се тичу владавине права, као и Поглавље 35, које прати имплементацију Бриселског споразума и дијалог Београда и Приштине, узимају у обзир када се доносе одлуке о томе колико ће нових поглавља Србија отворити.
„Министар сам четири године, добро знам шта смо радили пре три године и колико смо поглавља отворили. Могу да кажем да смо сада имали значајнији напредак у области владавине права, а нисмо отворили толико поглавља“, каже Јоксимовић.

Кад је реч о Поглављу 35, министар је рекла да је ту могло да се констатује потпуно одсуство политичке воље и конструктивних потеза од стране Приштине, која не само да није поштовала Бриселски споразум, већ је уназадила ионако већ лошу атмосферу и поверење.
„Потези Приштине извргли су руглу концепт европских вредности које треба да негујемо у региону“, рекла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг