Ј. Јоксимовић: Позив на пакт против Србије антиевропски и непријатељски

02. децембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Позив на пакт против Србије антиевропски и непријатељски

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да најава Енвера Хоџаја о томе да ће иницирати регионални пакт против Србије „јасно произилази из претходне недеље потписаних активности и заједничких изјава Приштине и Албаније, које започињу програм уједињења Албанаца“.

Јоксимовић је у изјави за Танјуг рекла да они за то траже подршку, пре свега, у земљама на које мисле да могу да остваре политички притисак због бројне албанске националне мањине, а Хрватској то предлажу да би добили легитимитет кроз подршку једне државе чланице ЕУ.
„Планови су јасни и недвосмислено извргавају руглу цео европски концепт регионалне сарадње на Западном Балкану, и довешће до угрожавања безбедности, а самим тим и европске перспективе региона“, рекла је Јоксимовић коментаришући изјаву заменика премијера Владе у Приштини.

Она указује да то и не чуди, јер долази од Приштине која се, како каже, лажно заогрнула европским аспирацијама, подржана Албанијом, јер „европски пут је очигледно само лажна траса којом су желели да прикрију праве намере за дестабилизацијом региона и Европе“.
„Овај позив на пакт је тренутак када и ЕУ и Србија могу да виде, око искрености регионалне сарадње, да је цар го, и да све приче о регионалној сарадњи од почетка јесу само инструмент неискрене политике усмерене на тактички прелаз до циљева који су, у суштини непријатељски према регионалној сарадњи и миру“.

Јоксимовић је истакла да је Србија јасно опредељена за регионалну сарадњу и мир, и за поштовање темељних европских вредности и напретка, као и да је то председник Вучић небројено пута показао.
„Очекујем да ЕУ реагује на овакве непријатељске иницијативе којима се европски поредак мира и стабилности напада и угрожава“, истакла је Јоксимовић.

Она је навела и да ће Србија наставити да најозбиљније и најактивније делује институционално и користећи све механизме и инстанце за заштиту интереса грађана у региону, а којима се прети пактовима и дестабилизацијом, уместо да се ради на општем развоју и напретку свих, посебно младих људи.

Извор: Танјуг