Ј. Јоксимовић: Србија ће одлучно деловати, институционално и дипломатски

29. новембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија ће одлучно деловати, институционално и дипломатски


Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је вечерас да не можемо да добијемо никакву одштету због мера Приштине, због чега су их, управо, приштинске власти и увеле, али да ће Србија све остале механизме који су јој на располагању покренути како би заштитила своје интересе.

Јоксимовић је, одговарајући на питања посланика у парламенту, рекла да Приштина, као ентитет самопрокламоване државности, није чланица бројних међународних организација и мерама поручује Србији, али и ЕУ, да жели да они реше проблеме у име такозваног Косова и врши притисак и на Унију.
„То је, између осталог, један од политичких мотива за ову потпуно неекономску и политички мотивисану меру, која је усмерена против интереса Србије, али и БиХ, а пре свега против интереса грађана на КиМ. Највише Срба, али и Рома, Горанаца, Албанца, који су таоци режима и политике која се одметнула од европских вредности”, рекла је министар.

Подсетила је да је Београд покренуо процес дискусије о проблему унутар ЦЕФТЕ, која нема начин да предузме директне мере против неке од партнера, и да ће се ићи на арбитражу, уколико се проблем не реши у предвиђеном року.

Јоксимовић је указала да је Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП), кључни документ који је прекршен антиевропским мерама Приштине.
„Када Албанци спаљују српску робу, они спаљују европске вредности слободне трговине“, подвукла је.

Како је рекла, Приштина је 2015. године потписала ССП са ЕУ, и то је њихов домет могућег уговорног односа са Унијом, с обзиром да пет држава чланица није признало Косово.
„Ми ћемо на активан, дипломатски начин покренути то питање, надамо се уз подршку земаља које нису признале такозвано Косово и које ће бити отворене да подрже не само регионалну сарадњу, већ и темељне европске вредности”, рекла је Јоксимовић.

Додала је да је Србија деловала у три правца, али не и унилатерално, већ као одговорна држава, која доприноси поретку мира и безбедности.

Јоксимовић је навела да ћемо се обратити и Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и Савету Европе, када су у питању људска права, слобода, територијални интегритет
„Одштету тешко да ћемо добити, али ћемо све остале механизме покренути и институционално ћемо одговорити на све што неки други раде“, поручила је Јоксимовић.

Указала је да је и БиХ на удару мера Приштине.
„Албански премијер Еди Рама каже да су мере одмазда за агресивну дипломатију Србије. Када направе царинску унију са Приштином, хоће ли и они да нам уведу 100 одсто таксе? Је л' се тако понашају суверене државе у региону? Мислим на Албанију, не на Приштину, наравно“, рекла је Јоксимовић.

Мере Приштине подривају регионалну стабилност и мир, а ЕУ показује да није спремна да заштити своје вредности.
„Немоћ може да изазове нежељене последице“, упозорила је Јоксимовић, али и додала да Србија, као одговорна земља, остаје поуздан партнер ЕУ.

Извор: Танјуг