Ј. Јоксимовић: Реформа правосуђа у складу са европском праксом

29. новембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Реформа правосуђа у складу са европском праксом


Рећи да се не ради ништа по питању реформе правосуђа, ефикасности, одговорности и транспарентности није тачно, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, одговарајући на посланичка питања у парламенту.
 
Јоксимовић је, говорећи о уставним амандманима, рекла да је Србија, ако се упореди пракса других земаља кандидата, имала најтранспарентнији и најинклузивнији процес јавне дебате у три круга, у коју су укључене све заинтересоване стране, уз учешће Венецијанске комисије, тела које је референтно да процени да ли су уставни амандмани у складу добром европском праксом.
Истакла је да је Венецијанска комисија нагласила да су испуњене све најбоље правне праксе.

Она је поменула Устав из 2006. године који није ни био на јавној расправи, те истакла да је током 2009, 2010, 2011. године Европска комисија констатовала огроман број заосталих случајева и притисак на избор носилаца правних функција.

Министар је подсетила и да је Србија усвојила Закон о бесплатној правној помоћи за најугроженије и Закон о заштити података о личности, који су годинама каснили.
Истакла је и да верује да ће закон о спречавању корупције ускоро бити у скупштинској процедури, будући да је Европској комисији достављен у јулу ове године и да ће ићи пред ГРЕКО.

Она је навела да није тачна констатација да се не ради ништа по питању реформе правосуђа, ефикасности, одговорности и транспарентности.

Коментаришући наводе посланика о дебати у приштинском парламенту о дијалогу Београда и Приштине, Јоксимовић је рекла да се у том парламенту не расправља о дијалогу, већ да се представници такозване Владе Косова, њиховим посланицима обраћају само онда када траже подршку за делегитимизацију и рушење Бриселског дијалога.
„Тамо нема дебате о потенцијалном решењу, већ само легитимишу уништавање Бриселског дијалога, што ова Влада као одговорна влада једне релативно мале државе, али која хода на високим и стабилним потпетицама принципа, никада није радила”, истакла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг