Ј. Јоксимовић: Штета што ЕП није коментарисао намере Тиране и Приштине

29. новембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Штета што ЕП није коментарисао намере Тиране и Приштине


Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је данас да је забрињава што европски парламентарци ни на који начин нису коментарисали чињеницу да је Албанија показала намеру да мења границе у региону, те додала да би и српски посланици требало да учине више да својим колегама у Европском парламенту укажу на ту чињеницу.  
„Јако ми је жао што се Резолуција о напретку Србије доноси у тренутку да нису обухваћене ствари које би требало да буду обухваћене резолуцијом Европског парламента, а то је намера да се границе, или како год их ко доживљавао, мењају, и то од стране суверене државе у региону, а то је Албанија”, рекла је Јоксимовић у парламенту, одговарајући на посланичка питања. 

Она је навела да је Тирана са Приштином на албанској застави потписала споразуме који се тичу заједничке дијаспоре, заједничког фонда за спољнополитичке активности у циљу приступања ЕУ 2025. године, те стратегије албанског националног јединства.
„То, наравно, не треба да буде у Резолуцији о Србији, али када већ причамо о томе какви се принципи поштују, онда бисте и ви као посланици могли да скренете пажњу колегама у Европском парламенту реагују на такве ствари”, рекла је Јоксимовић.

Министар је то рекла одговарајући на питање посланика Владимира Ђурића, иначе слободног посланика, који је затражио коментар на данас усвојену Резолуцију о напретку Србије у којој се, између осталог, наводи да „етнички хомогене државе не би требало да буду циљ у регион”.
Јоксимовић је навела да у тексту јесте наглашено да решење не би требало да створи етнички чисте државе у региону, али да се такође наводи да може бити прихватљив сваки договор који би постигле две стране у доброј вери и имајући у виду регионалну стабилност. 

Она је навела да би, с друге стране, намера Тиране требало све нас много више да интересује, јер је питање до каквих решења се у оваквим околностима може доћи, било да се тичу промена граница, демаркација...

Она је рекла да верује да је било довољно времена за то пре него што резолуција буде усвојена, јер су неки амандмани који нису повољни по Србију, стигли до европских парламентараца. 
„Мене живо интересује да ли су ти амандмани који третирају лоше Србију стигли до појединих посланика из нашег парламента  на време, а нису ове информације које су значајне не само за нас, него и за регион“, рекла је Јоксимовић. 

Јоксимовић је истакла и да у тексту Резолуције не постоји ниједан параграф који има негативну конотацију по питању улоге Србије у процесу помирења и дијалога.
Додала је и да Резолуција Европског парламента има широки контекст, да у њеном писању учествују све посланичке групе Европског парламента, са најразличитијим мишљењима, од екстремне левице, до екстремне деснице, дакле, странке са потпуно различитим перцепцијама и предлозима, те странке за које ће се тек видети да ли ће после избора за ЕП следеће године бити у парламенту.                   
„Тренутак није баш најпогоднији да поставите то питање, могли сте других и кредибилнијих питања да поставите у погледу ове резолуције“, рекла је Јоксимовић посланику Ђурићу.

Извор: Танјуг