Ј. Јоксимовић: Србија активно доприноси међународној безбедности

26. новембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија активно доприноси међународној безбедности


Србија наставља да буде, у неинтервенистичком смислу, држава која даје пуни допринос међународној безбедности, међународној сарадњи, пре свега у оквирима мултилатерализма, казала је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић на отварању Курса за цивиле за учешће у мултинационалним операцијама.

Подсетила је да је она, 2015. године, као министар за европске интеграције, иницирала креирање нормативног оквира за учешће Србије у цивилним мировним мисијама, и да је у сарадњи са министарствима иностраних послова и одбране донет Акциони план за овај програм.

Јоксимовић је навела да Србија, на активан начин и кроз преговоре у Поглављу 31, које се односи на заједничку спољну и безбедносну политику, показује на јасан и конкретан начин свој допринос међународној безбедности, што је важно нагласити, јер данас постоје претње безбедности свуда у свету, па и у нашем региону, чему смо сведоци ових дана. Наиме, неконтролисано кршење и непоштовање међународних и мултилатералних оквира од стране Приштине, може да угрози европски поредак мира и стабилности у такозваном региону Западног Балкана.
„Мислим да је несумњиво да смо као држава показали потпуно поштовање, активно учешће и слеђење основних принципа мултилатерализма, у циљу очувања мира. Нама је мултилатерализам оквир у којем тражимо и настојимо да допринесемо решењима, а ту пре свега говоримо о механизмима УН, организације за Европску безбедност и сарадњу и ЕУ“, каже Јоксимовић.

Додаје да Србија несумњиво, као једна од земаља оснивача организације УН и ОЕБС, и кандидат за чланство у ЕУ, на сваки начин показује своју опредељеност ка међународном миру, дијалогу и механизмима мултилатералног безбедносног поретка.
„Поставили смо нормативни оквир кроз овај Акциони план, сада следи сигурно веома важан задатак постављања организационог и финансијског оквира да бисмо могли у пуном капацитету да приступимо овом програму”, додаје министар.

Што се тиче Поглавља 31, Србија није отворила то поглавље, каже Јоксимовић и додаје да не зна ни када ће га отворити, јер је то једино поглавље за које још увек није добијен извештај са скрининга.

Сматра да је постављени нормативни оквир и почетак припрема и обуке за учешће у цивилним мисијама начин на који се показује и грађанима Србије и партнерима у ЕУ да Србија не чека да јој се дају задаци у оквиру одређеног поглавља, већ заиста ради оно што је у интересу безбедности земље, грађана, регионалне и стабилности ЕУ и у ширем смислу светске безбедности и стабилности.
„Верујем да ће то ЕУ знати да цени и оцени на прави начин”, истиче Јоксимовић и додаје да је Србија једна од ретких држава која има привилегију да има капацитете и за учешће у мировним мисијама, класичним, а почиње и учешће у цивилним. 

„Ми смо и у овоме показали да смо прва земља у региону која је започела са оваквим програмом и прва земља у региону која тиме показује да је за нас стабилност и безбедност највећа вредност и да смо искрено посвећени тој вредности”, каже Јоксимовић.

Она се нада да ће и други, попут Србије, да схвате - ако не сами, онда уз помоћ ЕУ и других, да су мир и стабилност у региону најважнији.

Извор: Танјуг