Ј. Јоксимовић: Грађани КиМ таоци политике одметнуте од европских вредности

23. новембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Грађани КиМ таоци политике одметнуте од европских вредности


Одлуке Приштине показују да су грађани Косова и Метохије постали таоци политике која је потпуно одметнута од темељних европских вредности и владавине права, упозорила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
„Највећу штету трпе људи на Косову и Метохији међу којима су пре свега Срби, али и сви други грађани на КиМ. Ове одлуке показују да су грађани на КиМ постали таоци једне политике која је потпуно одметнута од темељних европских вредности и потпуно одметнута од владавине права. То је питање за Европску унију“, истакла је Јоксимовић на РТС-у.

Према речима министра Јоксимовић, поред дела који се тиче дијалога и заштите Срба, одметнута политика је питање за ЕУ која „не може немо да гледа да се темељне европске вредности буквално спаљују и уништавају на КиМ“.
„Када се спаљује роба из Србије и БиХ тиме се спаљују темељи европског пројекта у региону, зато што су слобода кретања људи, роба, капитала, темељне вредности Европе“, казала је она.

Јоксимовић је рекла да се на онемогућавање слободе кретања као најважније европске слободе, дуго ћутало, а да је сада дошло и до кршења темељне европске слободе - слободе кретања роба.
„То је право питање - одметнути режим или одметнута елита од европских вредности и владавине права, а таоци су грађани“, упозорила је Јоксимовић.

Она је нагласила да је увођење 100 одсто такси на робу која долази из централне Србије и БиХ чисто политичка одлука.
„Нема никакве везе са економијом и ту нема дилеме о чему се ради. Нема ту елемената за позивање обе стране и не знам шта је циљ тога. Најважније је да оваква политика Приштине показује потпуно одсуство њене воље и капацитета да спроводи преузете обавезе, јер прва одлика суверенитета, на који се стално позивају, је да се испуњавају преузете обавезе“, рекла је она.

Подсетила је да је Бриселски споразум потписан од стране Београда и Приштине, али и ЕУ као посредника и гаранта, истакавши да се више не може говорити само о односу према Србији и Србима већ и о односу Приштине према ЕУ.
„Обавеза међународне заједнице је, између осталог, да заштити грађане КиМ који су на удару такозване Владе Косова“, нагласила је Јоксимовић.

Министар је подсетила да Приштина има потписан Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ (ССП) што је, како је истакла, највећи домет неког уговорног односа Приштине са ЕУ и нагласила да механизам тог уговора јасно налаже да се против оних који га не поштују првенствено предузимају контрамере, а затим се такви уговори и суспендују.
„Овде се руши и концепт Западног Балкана као европског региона и није само Србија на удару, и БиХ је на удару. ЕУ мора да покаже уколико жели стабилност Западног Балкана и да се европски поредак мира и стабилности примени и поштује у овом региону, мора да стави до знања не само реториком и оштром осудом, већ предузимањем и преузимањем механизама да заштити стабилност овог региона и сопствене европске вредности у овом региону које су брутално нападнуте“, нагласила је Јоксимовић.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, Јоксимовић је рекла да је ситуација потпуно јасна истакавши да Приштина „не само да није спровела обавезе из Бриселског споразума, пре свега мислим на формирање Заједнице српских општина, већ једностраним потезима показују дефицит капацитета за било какво поштовање споразума, али велики капацитет за претње насиљем и подривање договореног“.

Тиме је, према њеним речима Приштина јасно показала да нема вољу, капацитет ни намеру да се дијалогом дође до решења.

На питање да ли би одсуство дијалога могло да одложи и планирано отварање поглавља у децембру, Јоксимовић је казала да прво ЕУ мора да покаже да штити сопствене вредности на овом примеру.
„Очекујемо да покаже да штити сопствена правила и процедуре која се тичу доношења одлука о отварању поглавља. Србија је у поглављима 23 и 24 (владавина права) остварила напредак, други елемент за доношење одлука је напредак у Поглављу 35 тј. у имплементацији Бриселског споразума. Сада (ЕУ) може само да констатује да, не да није дошло до напретка због Приштине већ и до додатног подривања атмосфере кршења споразума и подривања регионалних економских односа и, на крају угрожавања права грађана“, казала је она и додала да то ни на који начин не би смело да се одрази на одлуку о отварању поглавља.

Извор: Танјуг и РТС