Пoчео Твининг програм за СЦГ

13. април 2006. |

БЕОГРАД, 13. април 2006. (ФоНет) - Шеф Канцеларије Владе Србије за придруживање Европској унији Тања Мишчевић представила је данас Твининг пројекат за Србију и Црну Гору, који ће државна заједница и државе чланице спроводити у сарадњи са експертима Француске и Словеније.

Мишчевић је рекла да Твининг пројекат представља иницијативу коју је покренула Европска комисија и којом се подржава сарадња институција земаља чланица ЕУ са одговарајућим институцијама земаља кандидата за чланство у ЕУ.

Заменик директора Француске агенције за међународну сарадњу Жерар Бушарен рекао је да ће Твининг пројекат `Изградња капацитета у процесу европских интеграција` трајати две године, као и да је за њега обезбеђен буџет од 2,5 милиона евра.

Циљ пројекта је, додао је Бушарен, да се институције и администрација припреме за прикључивање ЕУ.

Он је нагласио да ће током две године бити ангажован велики број стручњака који ће радити на овом Твининг пројекту, али ће, због организације државе, бити ангажована три стална саветника који ће радити са администрацијом државне заједнице и држава чланица.

Координатор Твиниг програма за Словенију Андреј Енгелман подсетио је да је 1998. године Словенија била, по оцени ЕУ, најлошији кандидат за пријем, али да је у Унију ушла као најприпремљенија чланица од свих кандидата.

Енгелман је рекао да је Твиниг програм партнерство у којем ће се тражити најбоље решење за СЦГ, као и да то неће бити копирање решења из Словеније или Француске.

Твининг програм садржи седам компоненти – процену институција, стратешки план за надлежне органе, укључујући и јачање институција, комуникацију и размену информација, обуку, израду националног програма за усвајање правних тековина ЕУ, управљање пројектима и реализацију фондова ЕУ и праћење и квалитетно управљање Твининг програмом.

`Ми желимо да успоставимо координационе механизме зато да би се обезбедило да држава говори у Бриселу само једним језиком. То је веома битно, ако хоћете било шта да постигнете у Бриселу, да се тачно зна шта су циљеви Србије у Европи`, нагласио је Енгелман.

Он је додао да се, када је у питању трећа компонента пројекта, комуникација и размена информација, мора бити реалан, јер предстоји референдум у Црној Гори.

`Због тога ћемо убрзати неке актвности на нивоу република, мало сачекати са државном заједницом, јер наше мишљење је да, без обзира на исход референдума, државна заједница треба мало да се промени и тада ће се јасно видети шта ће бити са заједницом и онда стартовати пуном паром`, истакао је Енгелман.