Ј. Јоксимовић: Реакције ЕУ су у реду, али шта ће бити резултат тога

22. новембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Реакције ЕУ су у реду, али шта ће бити резултат тога

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Европска унија оштрије реаговала на повећање такси на производе из централне Србије за сто одсто, него када их је Приштина повећала за десет одсто, међутим, истакла је да је питање шта ће бити одговор на те реакције.

Јоксимовић је подсетила да је ЕУ гарант спровођења Бриселског споразума и да је то још један аргумент који указује на неопходност реакције Брисела.

„Питање је како ЦЕФТА аранжман може да „присили” представнике Косова да повуку овакву меру. Мислим да се одговор налази у томе да је то политичка, а не економска одлука. Због тога смо и тражили да званичници ЕУ реагују на такве потезе”, рекла је Јоксимовић новинарима.

Она је навела и да је сада јасна мањкавост у политичкој вољи Приштине да се дијалогом дође до решења.

На питање да ли очекује да ће Приштина повући таксе, Јоксимовић је рекла да ће „они који пледирају на било какву озбиљност у наставку дијалога морати да покажу спремност да поштују преузете обавезе“.

Јоксимовић истиче да је од почетка јасно да се ради о политичкој одлуци и да нема места да се анализира да ли постоји неки економски разлог, а чак и онда, када је Приштина повећала таксе за десет одсто, и тада су, истиче Јоксимовић, прекршили ЦЕФТА споразум.

Сматра и да се одлуком Приштине подрива регионална стабилност, као и да се директно угрожава процес дијалога Београда и Приштине, јер су повећањем такси показали да нису спремни за испуњавање преузетих обавеза.

Јоксимовић је указала да грађани трпе највећу штету од неразумних и једностраних потеза Приштине, која је показала да је грађани КиМ уопште не занимају, па се, стога, поставља питање њених правих намера.

„То је порука која је врло озбиљна и коју не треба потценити. Има за циљ да испровоцира неку прејаку реакцију Београда. Мислим да је председник (Александар) Вучић у разумном, рационалном, али недвосмисленом и јасном тону, поручио да Србија на овакве провокације неће наседати, али да ће тражити заштиту међународних споразума и промену атмосфере, ако желе наставак дијалога, а Београд је дијалогу посвећен”, рекла је она.

Извор: Танјуг