Ј. Јоксимовић: Одрживи развој и кохезиона политика – за напредак државе и друштва

19. новембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Одрживи развој и кохезиона политика – за напредак државе и друштва


Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је данас да су циљеви одрживог развоја Агенде УН 2030 конкретни, те да су европске интеграције начин на који се убрзава спровођење тих циљева, као и да је потребно трудити се да се достигне главни циљ, а то је приближити се идеалу укидања сиромаштва. 

Јоксимовић је на конференцији „Лидери трансформације друштва” казала да Влада Србије остаје посвећена спровођењу циљева одрживог развоја и кроз евроинтеграције и најавила да се за следећу годину у септембру припрема добровољни национални извештај, који ће председник Србије Александар Вучић представити у Генералној скупштини УН-а.
„Развој и раст нису нужно одрживи ако не поставимо ствари на темеље политичког, економског и нивоа одрживости животне средине. Само један дан нека замисле грађани да нема пијаће воде, што је један од циљева - да пијаћа вода буде доступна за све, колико би нервозе само неколико сати недостатка воде или струје изазвало и колико то преиначује свет на који смо се навикли и живот на какав смо навикли”, каже Јоксимовић. 

Навела је да је изузетно важно то што је једна снажна медијска кућа - Adria Media Group, покренула овако важну тему, јер то није утопија, колико год тако звучало, уколико се прихвати одговорност да као Влада и као појединци и грађани урадимо нешто на одрживом развоју.

Како је истакла, са преображајем нашег друштва глобално, до 2030, кроз 17 циљева одрживог развој, нешто је са чиме нико ко је разуман не може а да се не сагласи.
„То су циљеви који значе могућност да будемо генерација, последња генерација, која ће моћи да спасе свет кроз одрживи развој и одрживу потрошњу и производњу, кроз одрживу социјалну компоненту, али истовремено и кроз одрживу заштиту животне средине, јер ресурси нису бесконачни, као ни људско време“, рекла је министар.

Каже да су европске интеграције тесно скопчане са циљевима одрживог развоја зато што су ти циљеви постали и део политичке структуре ЕУ 2016. године, те да се кроз процес преговора, 35 поглавља, заправо остварује 17 циљева одрживог развоја и 169 специфичних задатака који су садржани у оквиру ових циљева.
„Сви ми који смо одговорни за креирање одговорне и одрживе Србије у одговорној и одрживој ЕУ, морамо да будемо свесни задатка који је пред нама”, истиче Јоксимовић и додаје да су се до сада све најбоље праксе показале да су привремене и привремено су деловале одрживо. 

Како је навела, још увек постоји неразумевање да није сваки раст усмерен ка одрживом развоју.
„Постоји развој који онемогућава будућим генерацијама да се развијају, постоји раст који није одржив и зато је одрживост тема за све нас, пре свега Владу, да креирамо развој који неће оставити потоњим генерацијама немогућност да се развијају, већ да им оставимо, ако је могуће, боље услове за развој”, каже министар.

Истиче да је то суштина одрживог развоја и наводи да кохезиона политика ЕУ има за циљ да државе чланице ЕУ смање сопствене неједнакости у регионалном развоју, али не науштрб других.
„То је суштина одрживости, да ако развијате једно, то не значи да запостављате додатни развој оних који су већ показали степен развијености и зато је кохезиона политика најбоља, али истовремено и најтежа политика ЕУ”, каже Јоксимовић и додаје да је кохезиона политика, политика солидарности, смањивања неједнакости европских регија.

Наводи да је политика одрживог развоја везана за ЕУ стуб кредибилног проширења ЕУ, јер поента одрживог развоја је инклузија свих потенцијала и свих који могу да допринесу и који су на крају учесници одрживог развоја и раста.
„Политика кредибилног проширења, између осталог и на Западни Балкан, сигурно је ослоњена делом и на политику и Агенду УН да нико не остане на зачељу, односно ван колоне. Мислим да одговорна политика проширења, подржана циљевима одрживог развоја УН 2030, има за циљ да грађане нашег региона, наше земље, ниједног тренутка не остави ван колоне, а ни на зачељу”, каже Јоксимовић.

Извор: Танјуг

 

 

 

 

 

 

 

J. Јоксимовић је на конференцији „Лидери трансформације друштва”

J. Јоксимовић је на конференцији „Лидери трансформације друштва”

 

J. Јоксимовић је на конференцији „Лидери трансформације друштва”

J. Јоксимовић је на конференцији „Лидери трансформације друштва”

 

 

 

 

Ј. Јоксимовић: Идуће недеље Мекалистер, Лоазо, Сијарто

23. фебруар 2019. | Београд

„Европски избори промениће динамику представљања извештаја о напретку Србије, тако да ће због њиховог одржавања на пролеће мало 'пасти' интересовање за проширење ЕУ, али Србија наставља интезиван рад на европским интеграцијама“, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: Опозиција нема одговор на кључне друштвене теме

23. фебруар 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић сматра да има разлога и „за” и „против” превремених парламентарних избора, те да ће СНС одлуку о евентуалним изборима донети уз вагање свих аргумената.

Ј. Јоксимовић: Потребна нова одговорност ЕУ и региона, да радимо оно што причамо

21. фебруар 2019. | Беч

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која данас учествује на конференцији „Будућност ЕУ - поглед са Западног Балкана“, која се одржава у Бечу, поручила је да је Србија и на том скупу још једном показала да је озбиљан и поштован партнер у Европи и да оно што тражи од других - одговорност, пре свега тражи од себе и показује је и према другима и према својим грађанима.

Представљен Акциони план за поглавље 22

21. фебруар 2019. | Београд

Акциони план за поглавље 22 представљен је данас члановима Националног конвента у Народној скупштини Републике Србије.  Шеф преговарачког тима Србије Тања Мишчевић и помоћник министра за европске интеграције Бранко Будимир обратили су се присутнима у уводном делу.

Ј. Јоксимовић: За нас, за разлику од Приштине, Бриселски споразум није жврљотина

21. фебруар 2019. | Беч

Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић указала је данас у Бечу на одговорности које имају земље кандидати и ЕУ у процесу проширења и, у том смислу, истакла да је Србија  „апсолутно посвећена“ испуњењу својих обавеза из Бриселског споразума. То за Србију није само „комад папира“, нагласила је Јоксимовић, додајући да је Београд очекивао поузданијег партнера у Приштини, што није случај.

Одржан Инфо дан поводом отварања трећег Позива за достављање предлога пројеката у оквиру Дунав транснационалног програма

20. фебруар 2019. | Београд

Инфо дан поводом отварања трећег Позива за достављање предлога пројеката у оквиру Дунав транснационалног Програма организован је у Београду 19. фебруара 2019. године у организацији Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије и Заједничког секретаријата Дунав транснационалног програма.

Ј. Јоксимовић: Вучић показао да дела онако како говори

17. фебруар 2019. | Београд

Учешће председника Александра Вучића на панелу Минхенске конференције била је изванредна прилика да се покаже да Србија одговорно улаже напоре у очување мира у региону, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић и Ло Кашо: Италија верује у европску будућност Србије

14. фебруар 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Италије Карло Ло Кашо разговарали су о европским интеграцијама Србије, реформама које се у процесу приступања спроводе, приликама у региону, ситуацији у ЕУ,  билатералним односима две државе и другим актуелним темама.

Ј. Јоксимовић и Влајков: Бугарска и Србија интензивно развијају сарадњу

13. фебруар 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Бугарске Радко Влајков разговарали су о билатералним односима две државе, плановима Србије у процесу европских интеграција, реформама, приликама у региону и другим темема.

Ј. Јоксимовић: Одрживи регионални развој Србије је жила куцавица европских интеграција

13. фебруар 2019. | Београд

Србија ће, када постане чланица ЕУ, на располагању имати вишеструко већа средства из структурних фондова ЕУ од оних које тренутно добија, а за чије коришћење се мора припремити пре уласка у Унију, поручила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и додала да је циљ Србије одржив економски и друштвени развој.

Произвођачи морају да тестирају млеко два пута месечно у Националној лабораторији

13. фебруар 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је да је пројекат, започет 2010. године финансирањем из претприступних фондова ЕУ, био „пред колапсом“ због „ненаменског трошења новца и неодговорног понашања претходних влада до 2012. године.

Ј. Јоксимовић: Србија у корак са прописима ЕУ о безбедности хране

13. фебруар 2019. | Београд

Две трећине прописа Европске уније (ЕУ) односи се на пољопривреду, безбедност хране и заштиту јавног здравља, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и додаје да Србија интензивно ради на поглављима који се тичу тих захтевних области.

Одобрени пројекти за финансирање у оквиру Другог позива Програма прекограничне сарадње са Хрватском

13. фебруар 2019. | Винковци

Заједнички одбор за праћење ИНТЕРРЕГ ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014-2020 (ЗОП) састао се 5. фебруара 2019. године у Винковцима у Хрватској да би одабрао пројекте који ће бити финансирани у оквиру другог позива за пријаву предлога пројеката.

Ј. Јоксимовић и Мондолони: Продубљивање сарадње у бројним областима – израз партнерства

12. фебруар 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са амбасадором Француске Фредериком Мондолонијем. Разговарали су о наставку европских интеграција Србије, реформском процесу, приликама у региону, интензивирању билатералних односа и другим питањима.

Ј. Јоксимовић и Скат: Србија је важан чинилац регионалне стабилност

11. фебруар 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са амбасадором САД Кајлом Скатом о активностима које се односе на процес европских интеграција Србије, ефектима и динамици спровођења реформи, ситуацији у региону, билатералним односима две државе и осталим важним темама.

ЕУ донирала 2,1 милион евра предузећима за набавку нове опреме

08. фебруар 2019. | Београд

Стотину и шест (106) предузетника и предузетница, као и микро и малих предузећа са југоистока и југозапада Србије унапредиће своју производњу и отворити нова радна места уз подршку Европске уније која је преко развојног програма ЕУ ПРО определила 2.156.379 евра за набавку нове опреме са циљем да се допринесе повећању конкурентности локалне привреде.

Инфо дан поводом отварања трећег Позива за достављање предлога пројеката у оквиру Дунав транснационалног програма

08. фебруар 2019. | Београд

Трећи јавни позив за достављање предлога пројеката у оквиру Дунав транснационалног програма отворен је за специфичне циљеве 2.2., 2.3., 2.4., 3.2. и 4.1. са одређеним ограничењима. Предлози пројеката могу се доставити у периоду од 28. јануара 2019. до 08. марта 2019. (до 14:00 часова по средњоевропском времену).

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије у сарадњи са Заједничким секретаријатом Дунав транснационалног програма и уз подршку Привредне коморе Србије организоваће Инфо дан у Београду поводом отварања трећег Позива за достављање предлога пројеката.

Отворен реконструисани гранични прелаз Бајмок

07. фебруар 2019. | Бајмок

Реконструисани гранични прелаз Бајмок отворен је данас, а реч је о једном од осам прелаза између Србије и Мађарске и у његову је обнову, а по највишим светским стандардима, уложено 2,1 милиона евра.

Отворен конкурс за Програм стажирања државних службеника у Француској

07. фебруар 2019. | Београд

Министарство за европске интеграције у сарадњи са Амбасадом Републике Француске у Србији, а у оквиру Споразума о стратешком партнерству између Србије и Француске, наставља реализацију „Програма стажирања у Француској“, са циљем јачања капацитета државне управе зa процес преговарања Србије са Европском унијом.

Ј. Јоксимовић: Сами смо препознали потребу ревизије Акционог плана за Поглавље 23 и реалистичније постављених циљева

06. фебруар 2019. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је током 2018. године постигнут изузетно видљив напредак у области владавине права.

Јоксимовић је на представљању првог нацрта ревидираног Акционог плана за Поглавље 23 рекла да ће имплементацијом усвојеног тај напредак бити још видљивији.

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: