Ј. Јоксимовић: Политика штапа и шаргарепе није одржива

19. новембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Политика штапа и шаргарепе није одржива


Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да очекује да, након што земље чланице ЕУ измере шта је постигнуто у поглављима 23 и 24, која се односе на владавину права и Поглавље 35, које се тиче дијалога Београда и Приштине, Србија до краја године отвори три поглавља у преговарачким процесима.

Јоксимовић је одговарајући на питање како гледа на наводе из Брисела да ће отварање поглавља бити условљено дијалогом Београда и Приштине, казала да се у оквиру поглавља 35 процењује напредак у имплементацији Бриселског споразума и да би државе чланице требало да узму у обзир и то када доносе одлуку о отварању поглавља. „Мислим да је несумњиво и јасно да поглавље 35 може само да измери да Приштина није испунила ништа од својих обавеза, и не само то, већ да је својим даљним једностраним потезима и даље, онако лошу ситуацију и атмосферу, додатно подрила, чак су повукли и потезе који подривају и регионалну економску сарадњу”, казала је Јоксимовић.

Истиче да не види ниједан озбиљан аргумент којим би такав став Брисела могао да се брани и додала да, и у том смислу, очекује да Србија отвори најмање три поглавља за која је реално спремна.
„Политика штапа и шаргарепе у овој фази приступних преговора са ЕУ није одржива зато што су се околности промениле. Србија је показала да је поуздан партнер ЕУ и заиста та врста политике није одржива, нити је потребна и не шаље добру поруку грађанима Србије”, истиче министар.

Додаје да Србија жели и да ће наставити да спроводи реформски процес и да испуњава сопствена обећања која су дата грађанима, а која се поклапају са оним што су јој и обавезе у евроинтеграцијама.
„То је наш интерес, некада брже, некада спорије спроводимо реформе, али напредак је несумњив и ја очекујем отварање поглавља. Сматрам да је у односу на наше постигнуте реформе у поглављима 23 и 24, која се узимају као репер за одлуку држава чланица да ли треба ићи у отварање нових поглавља, реално очекивати отварање најмање три поглавља, а имамо припремљених седам поглавља“, казала је Јоксимовић.

Извор: Танјуг