Ј. Јоксимовић: Србија опредељена за одрживи мир, али и други морају исто

09. новембар 2018. | Беч

Ј. Јоксимовић: Србија опредељена за одрживи мир, али и други морају исто


Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић учествовала је данас на форуму „Европска унија - главни актер безбедности и одбране” у Бечу, где је присутне информисала о тренутном стању дијалога Београда и Приштине и указала да је Београд за наставак  разговора, али да сви противправни потези Приштине подривају концепт регионалне сарадње.
„Информисала сам их о тренутном стању дијалога Београда и Приштине. Након самита ЕПП у Хелсинкију, председник Александар Вучић је отишао у Брисел и видели смо на шта је указао. Ја сам поновила те ставове - да Београд јесте за наставак политичког дијалога,  али да сви противправни потези подривају цео концепт регионалне сарадње”, рекла је Јоксимовић, која је говорила на панелу „Улога Југоисточне Европе у стабилности ЕУ”.

Она је истакла да се противправни потези Приштине односе и на формирање косовске војске, што је кршење свих докумената која се односе на безбедносне прилике на Косову и Метохији, те да је пренела да то изазива забринутост, пре свега код Срба на КиМ, али и у целој Србији. Навела је и, како каже, потпуно нелегитимне и нелегалне таксе на производе из Централне Србије.
„Све то подрива цео концепт регионалне сарадње, који се пре свега односи на онај део где би сви требало да смо заинтересовани, а то је регионална економска сарадња коју је иницирао баш председник Вучић”, рекла је Јоксимовић за Танјуг.

Она је нагласила да је изнела јасне позиције Београда и опредељеност ка одрживом решењу, те да је са аустријске стране поручено да се њихов став не мења, односно да би решење до којег дођу обе стране требало да буде подржано.
„То је једна разумна порука. То није тако лако ни изводљиво, нити смо близу тога, али смо ми показали зрелост и одговорност”, подвукла је министар.

Каже да је саговорницима указала и на то колико је Србија економски напредовала у последњих пет - шест  година, јер, истиче, када имате добру економију - заинтересовани сте за мир и стабилност да бисте могли даље да напредујете.
„Србија је посвећена миру и овде је наглашена и позиција председника Вучића који је показао да је искрени промотер мира у региону. Али, то захтева одговорно понашање и свих других актера у региону”, апострофирала је Јоксимовић.

Како је рекла, Србија је на форуму у Бечу добила заслужену пажњу, а свака прича о регионалној стабилности, тамо где нема Србије као учесника губи на квалитету, и увек је важно бити присутан, јер у супротном, други причају нешто на шта нема ко да одговори.
„Србија је од почетка, као земља кандидат за чланство у ЕУ, показивала пуну посвећеност стабилности региона, а самим тим и стабилности Уније, и важно је да смо са тим упознали присутне у Бечу”, навела је Јоксимовић.

Поновила је да Србија очекује отварање још неколико поглавља у преговорима до краја аустријског председавања ЕУ, јер постоје добри разлози за то.
Јоксимовић је нагласила да је Србија показала да за нас питање европских интеграција није питање дневне трговине - да ли ћемо чути неке негативне поруке из ЕУ, па ћемо одмах одустати или ћемо чути нереална обећања, за која знамо да можда и неће бити испуњена, па ћемо предузети све да убрзамо процес.
Србија је, поручује, озбиљна земља, зрелих грађана који су показали да је реформски процес најважнији, док чланство у Унији видимо као највећи и најснажнији импулс постизању одрживе стабилност.

Указала је да ЕУ данас има своје проблеме, али да је она грађанима Уније донела скоро 70 година континуираног мира, што наш регион, нажалост, није имао. Зато је највећа вредност ЕУ управо мир који је обезбедио просперитет.
„Србија не мора да доказује да је европска земља, а Наталијина рамонда коју сам данас носила, говори о улози Србије у европским процесима, о томе колико смо људи изгубили у ратовимa и да је то разлог због чега смо ми трајно опредељени за мир”, подвукла је Јоксимовић.

Она је истакла да нико не жели и нема права да грађане уводи у авантуризам који може да има несагледиве последице, али да иако смо посвећени миру, то не значи да можемо сами да произведемо резултат.
„Одрживи мир мора да буде резултат доприноса и посвећености свих, и у региону и у ЕУ. Да не останемо на зачељу колоне, већ да будемо део тог мира, који ће донети више радних места, економски напредак. То је једна од најважнијих порука коју смо послали“ рекла је Јоксимовић.

Она је додала да је Аустрија показала да је доследна у својој политици према Западног Балкану, који је заправо централни део Југоисточне Европе.

Извор: Танјуг

 

 

 

 

 

 

Министар за европске интеграције Ј. Јоксимовић

Министар за европске интеграције Ј. Јоксимовић

 

Министар за европске интеграције Ј. Јоксимовић

Министар за европске интеграције Ј. Јоксимовић

 

Министар за европске интеграције Ј. Јоксимовић

Министар за европске интеграције Ј. Јоксимовић