Ј. Јоксимовић и Хубер: Швајцарска поуздан и значајан развојни партнер Србије

05. новембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић и Хубер: Швајцарска поуздан и значајан развојни партнер Србије


Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са замеником директора швајцарске Агенције за развој и сарадњу СДЦ и шефом за сарадњу са Источном Европом Рут Хубер. Разговарале су о досадашњој и плановима за будућу сарадњу који би - оснаживањем ефикаснијег функционисања институција и кроз подршку реформама које спроводимо, требало да допринесу процесу евроинтеграција.

Јадранка Јоксимовић захвалила је на досадашњој помоћи којом Швајцарска - иако није чланица ЕУ, доприноси приступању Србије Европској унији. Посебно је акцентовала чињеницу да је та држава један од најзначајнијих билатералних и истовремено развојних донатора.

Министар је упознала заменика директора СДЦ Рут Хубер са достигнућима процеса реформи, посебно кроз јачање институција и примену европских стандарда, чиме се - како је нагласила, унапређују демократске норме и модернизују држава и друштво.

Током разговора, посебно је указано на неопходност заједничког ангажовања на јачању способности општина и градова за коришћење развојних фондова, а у сарадњи са регионалним развојним агенцијама.  

Заменик директора швајцарске Агенције за развој и сарадњу СДЦ и шеф за сарадњу са Источном Европом Рут Хубер исказала је спремност Швајцарске да допринесе напретку Србије у процесу европских интеграција и похвалила активности на дефинисању вишегодишњег планског документа за финансирање из средстава развојне помоћи.

Објаснила је да је швајцарска Стратегија сарадње са Србијом - чији укупан буџет за период 2018 - 2021. износи 95 милиона евра, превасходно усредсређена на три области - управљање, економски развој и запошљавање, односно одрживу енергију и отпорне градове, а ради интензивирања реформи и бржег развоја.

Извор: Танјуг

 

 

 

 

 

Рут Хубер и Ј. Јоксимовић

Рут Хубер и Ј. Јоксимовић

 

Рут Хубер и Ј. Јоксимовић

Рут Хубер и Ј. Јоксимовић

 

Ј. Јоксимовић

Ј. Јоксимовић