Србија може да рачуна на подршку Мађарске у европским интеграцијама

25. октобар 2018. | Београд

Србија може да рачуна на подршку Мађарске у европским интеграцијама

Србија технички има припремљено седам нових поглавља за отварање, обавестила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић министра за иностране послове и трговину Mађарске Петера Сијарту, који је рекао да се Мађарска залаже да Србија до краја године отвори свих седам поглавља.

Министар Јоксимовић је захвалила Сијарту на подршци коју Мађарска пружа Србији на њеном европском путу, и истакла да с обзиром на тренутну атмосферу у ЕУ, која, каже, није наклоњена политици проширења, реално је очекивати да Србија отвори три или четири поглавља до краја године.
„Мислим да је мој колега Сијарто заиста оптимистичан кад каже да можемо да отворимо свих седам поглавља. Ја сам реална, јер знам да тај предизборни амбијент у ЕУ није баш наклоњен проширењу, тако да ми реално можемо да очекујемо да три или четири поглавља отворимо до краја године“, рекла је Јоксимовић.

Истакла је да Србија има добру комуникацију са Мађарском када је реч о европском путу Србије, и да је подршка мађарске у том смислу „искрена, без калкулације и лицемерја“.
„Подршка је управо онаква каква и треба да буде између правих, добрих суседа, а какви последњих година Мађарска и Србија заиста јесу, пре свега захваљујући уложеним напорима и доброј вољи премијера Орбана и нашег председника Вучића“, рекла је Јоксимовић новинарима након састанка са Сијартом.

Навела је да је то прави облик сарадње између земаља које желе да унапреде своје односе, „без икаквих посредника и регионалних формата“ и изразила наду да ће ти односи убудуће бити не само сачувани, већ и унапређени и у економском, политичком и културном смислу.
„Мађарска је чланица ЕУ и много нам значи њихова подршка и мислим да су они једни од најгласнијих око тога да треба подржати отварање поглавља, јер отварање поглавља не сме да постане само по себи циљ, прави циљ је затварање поглавља. А ако причамо о проширењу и кредибилној политици проширења онда заиста морамо да уђемо у реформски процес у пуном капацитету, а тога нема без отварања поглавља“, указала је Јоксимовић.

С тога, каже она, Србија очекује да до краја аустријског председавања, односно до краја године, отвори што више поглавља, а да је реално очекивати три.

Отварање поглавља, додаје она, дало би кредибилитет политици проширења, која је, подсећа, толико најављивана ове године.
„Реално очекујемо три поглавља, али наравно видећемо да ли ће извештај о томе где се стигло са реформама у области поглавља 23 и 24, на којима смо много тога урадили, и да ли ће то бити довољно да неке државе чланице донесу одлуку и о већем броју поглавља који може бити отворен“, навела је Јоксимовић.

Примећује да атмосфера у ЕУ „није баш сјајна“ када је у питању проширење, не само када је Србија у питању, већ гледајући политику проширења генерално.
„То не сме да нас фрустрира, ми морамо да радимо свој посао због наших грађана и будемо стрпљиви“, нагласила је Јоксимовић.

Подвукла је да Србија у Мађарској има пријатеља када је политика проширења у питању, и истакла да Мађарска у том смислу пружа и техничку подршку у процесу европских интеграција кроз експерте које делегира у наш Преговарачки тим.

С друге стране, поручује она, Србија и Мађарска имају и добру прекограничну сарадњу везану за пројекте који су од интереса за пограничне општине.

Подсетила је да су ове године Орбан и Вучић отворили обновљену синагогу у Суботици, чиме је показано, каже Јоксимовић, да Србија и Мађарска желе да сарађују у свим областима.

Говорећи о дијалогу између Београда и Приштине, Јоксимовић сматра да би тај процес добио кредибилитет, мора да буде поштован од обе стране.
„Београд је показао да је своје обавезе поштовао, док Приштина није урадила оно што је била обавеза. Да би процес могао да се настави и да би имао кредибилан наставак неопходно је да сви испуне своје обавезе, међу којима је и ЕУ која је гарант Бриселског споразума“, подвукла је Јоксимовић.

Она је захвалила Мађарској и Сијарту на подршци коју годинама пружају Србији на европском путу и истакла да то Србија зна да цени и да ће учинити све да статус мађарске и свих других националних мањина у Србији буде још бољи, иако је и сада изнад европских стандарда.

Министар иностраних послова и трговине Петер Сијарто потврдио је министру Јоксимовић да Србија може да рачуна на подршку Мађарске у европским интеграцијама.

Наводи да за то има више разлога, један од њих је економске природе, јер је, каже, ритам економског раста на Западном Балкану већи него што је иначе у Европи, као и да су за већу конкурентност овог дела Европе интеграције јако битне, јер утичу на економски раст.
„Наша подршку има и једну страну која је безбедносног карактера, јер ми сматрамо да Србија има кључну улогу у безбедности на Западном Балкану, тако да ако Србија има стабилан и брз раст и развој, онда то важи за цео регион“, указао је Сијарто.

Та безбедност је посебно важна сада, када се, истиче, поново активирају миграциони путеви, а то потврђују и слике које нам управо долазе са босанске и хрватске границе.

Сијарто је похвалио измене и допуне закона о националним мањинама и истакао да је Србија земља која у ширем региону пружа најјача права мађарској заједници, као и осталим заједницама.

Истакао је да се Мађарска залаже за то да Србија у децембру отвори сва поглавља која су већ технички припремљених, и додао да га је Јоксимовић обавестила да Србија има седам таквих поглавља.
„Ми се залажемо за то да се свих седам поглавља отворе на следећем састанку ЕУ. То би значило да би до краја године Србија имала 21 отворено поглавље“, указао је Сијарто.

Наводи да после аустријског председавања, следи председавање Румуније која је, истиче, на страни проширивања ЕУ и изразио наду да ће Србија отворити сва преостала поглавља у току следеће године.

Истакао је и да је Мађарска продужила мандат на још годину дана мађарском експерту који је придружени члан и који помаже у припремама за улазак Србије у ЕУ.

С обзиром да је Мађарска заинтересована за стабилност на Западном Балкану, наводи да Мађарска жели да се дијалог између Београда и Приштине заврши успешно и да ће доћи до решења које ће бити прихватљиво за обе стране.

Извор: Танјуг

 

 

 

 

 

 

 

 

Министар Ј. Јоксимовић и Сијарто

Министар Ј. Јоксимовић и Сијарто

Министар Ј. Јоксимовић и Сијарто

Министар Ј. Јоксимовић и Сијарто

Министар Ј. Јоксимовић и Сијарто

Министар Ј. Јоксимовић и Сијарто

Министар Ј. Јоксимовић и Сијарто

Министар Ј. Јоксимовић и Сијарто