Сомбор домаћин овогодишње прославе Дана европске сарадње

22. октобар 2018. | Сомбор

Сомбор домаћин овогодишње прославе Дана европске сарадње

Дан европске сарадње у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014-2020, обележен је 17. октобра у Дому за децу и омладину Мирослав Мика Антић у Сомбору Реч је о програму Европске територијалне сарадње који успоставља и подстиче сарадњу четири жупаније источне Хрватске и пет округа северозападне Србије с укупним буџетом од 40 милиона евра, што укључује ИПА средства и средстава држава учесница у Програму.                                                  

„Дан европске сарадње је манифестација посвећена регијама Европе које решавају развојне изазове независно о државним границама. Данашњом прославом у Сомбору указујемо на користи и резултате 23 пројекта које заједнички спроводе партнери из Хрватске и Србије. Кроз пројекте сведочимо како ове две државе заједнички напредују и постају део европске приче о успеху и развоју“,  поручио је Јосип Малогорски, заменик директорке Агенције за регионални развој Републике Хрватске, која је Управљачко тело Програма.

Тема овогодишње прославе Дана европске сарадње је промовисање културних различитости, и у складу са тим су организовани забавни и едукативни догађаји широм Европе. Са идејом уважавања улоге деце и младих у изградњи будућности ЕУ, прослава у Сомбору укључила је децу из дома Мирослав Мика Антић Сомбор и СОС дечијег села Ладимиревци из Хрватске. Догађај је замишљен као својеврсна прекогранична ликовна колонија са целодневним активностима бојења мајици и платна и осликавања зида који повезује знаменитости Осијека и Сомбора у јединствени мурал.

„Овогодишњи, седми по реду Дан сарадње, с темом заједно бојимо нашу будућност, посвећен је деци и младима и њиховим искуствима одрастања у овим деловима Хрватске и Србије. Желимо учењем, цртањем и бојењем на забаван начин уважити различитости које нас спајају и осликати сарадњу између Хрватске и Србије. Исто тако желимо чути њихове наде, али и страхове, како би новим пројектима и сарадњом изградили сигурну будућност за њих“, рекао је Јосип Малогорски.                                                                         

„Заиста нам је задовољство да данас заједно прославимо Дан европске сарадње, који се већ седму годину за редом обележава у преко 40 земаља Европе. Овај догађај је сјајна прилика да представимо наш програм сарадње, подигнемо свест људи о могућностима које је кроз ове програме могуће спроводити, као и да учинимо видљивијим резултате нашег заједничког рада. Ово је, на неки начин, годишњи подсетник колико нам је сардања свима важна“, истакла је Валентина Видовић, шеф Одсека за програме прекограничне сарадње и надзор над спровођењем пројеката техничке помоћи за програме са чланицама ЕУ.

Осим Јосипа Малогорског, на Дану европске сарадње учествовали су представници Националних тела програма прекограничне сарадње: Валентина Видовић, Шеф Одсека за програме прекограничне сарадње и надзор над спровођењем пројеката техничке помоћи за програме са чланицама ЕУ, Министарство за европске интеграције Републике Србије и Драгана Оташевић, руководилац Одељења за прекограничну сарадњу с државама нечланицама ЕУ, Министарство регионалног развоја и фондова Европске уније Републике Хрватске.

Више информација о програму доступно је на http://www.interreg-croatia-serbia2014-2020.eu/.

Више информација о Дану европске сарадње у Сомбору можете пронаћи на службеној страници: https://www.ecday.eu/web/.

Дан европске сарадње у Сомбору

Дан европске сарадње у Сомбору

 

Дан европске сарадње у Сомбору

Дан европске сарадње у Сомбору

 

Дан европске сарадње у Сомбору

Дан европске сарадње у Сомбору

 

Дан европске сарадње у Сомбору

Дан европске сарадње у Сомбору

 

Дан европске сарадње у Сомбору

Дан европске сарадње у Сомбору