Седница Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ - Србија

17. октобар 2018. | Ниш

Седница Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ - Србија


На седници Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европска унија - Република Србија, која је данас одржана у Нишу, говорило се преговорима о приступању Републике Србије Европској унији, као и утицају који преговори имају на субнационални ниво власти. Други део заседања био је посвећен туризму као катализатору бољег живота на локалном нивоу.

Помоћник министра за европске интеграције Михајило Дашић истакао је значај учешћа представника локалних власти, АП Војводине и града Београда у раду овог Комитета, који се пре свега односи на допринос проналажењу одговарајућих решења за боље функционисања власти на субнационалном нивоу. Министарство за европске интеграције као институција одговорна за руковођење Преговарачком групом за поглавље 22, које се бави регионалном сарадњом, посебну пажњу посвећује управо сарадњи са представницима регионалних и локалних самоуправа, истакао је Дашић.  

Заједнички консултативни одбор основан је 2014. године и његов задатак је успостављање дијалога и сарадње између регионалних и локалних власти у Србији, с једне стране, и Комитета региона ЕУ, с друге, као и њихова припрема за учешће у раду Комитета региона ЕУ, након ступања у чланство ЕУ.