Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић и Мекалистер: Отварање нових поглавља до краја године

5. октобар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић и Мекалистер: Отварање нових поглавља до краја године


Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са известиоцем Европског парламента за Србију и председавајућим АФЕТ (Спољнополитички одбор Европског парламента) Дејвидом Мекалистером о кометарима и мишљењима на нацрт Резолуције ЕП, активностима у процесу приступања, ситуацији у региону и другим темама.

Јадранка Јоксимовић потврдила је да Србија максимално посвећена наставку процеса приступања и спровођењу реформи које су - кроз примену европских норми и стандарда, у функцији стварања модерне државе. Посебно је, у том контексту, нагласила значај реформи у поглављима 23 и 24 - области правосуђа, борбе против криминала и корупције, мањинских права, медијских слобода и истовремено нагласила да је Влада прихватила и уважила све препоруке Венецијанске комисије око Уставних амандмана у области правосуђа и спровела транспарентан и инклузиван процес јавне дебате. Такође, подсетила је да је и да је Влада усвојила Закон о бесплатној правној помоћи, као и Закон о заштити података личности и да је у финалној припреми Закон о спречавању корупције. То су, оценила је министар, закони из поглавља 23, на основу којих се доноси одлука о отварању нових поглавља.

Србија, према речима министра, очекује да, током аустријског председавања Саветом ЕУ, отвори најмање три поглавља, што би, како је указала, била потврда да се напори Србије у спровођењу реформи примећују и цене.

Када је о Космету реч, Јадранка Јоксимовић указује да је Србија опредељена за проналажење компромисног и трајног решење, и да је за разлику од Приштине - која већ пет година није ништа урадила на успостављању Заједнице српских општина, испунила готово све што је договорено у Бриселу.

Известилац Европског парламента за Србију и председавајући АФЕТ (Спољнополитички одбор ЕП) Дејвид Мекалистер верује да ће посланици Европског парламента значајном већином усвојити извештај о Србији и да ће тиме, још једном, бити исказана подршка европском путу наше државе, која би требало да буде валоризована  и отварањем нових поглавља. Потврдио је да ће наставити да подржава наш европски пут, објаснио је да верује у искрену посвећеност Србије процесу европске интеграције. Известилац сматра да је Србија битан чинилац стабилности региона, акцентовао је значај реформи у поглављима 23 и 24, нагласио да су реформе у Србији дале резултате и да се наша држава потврдила као важан и активан партнер ЕУ.

Извор: Танјуг

 

 

 

 

Ј. Јоксимовић и Д. Мекалистер

Ј. Јоксимовић и Д. Мекалистер

 

Ј. Јоксимовић и Д. Мекалистер

Ј. Јоксимовић и Д. Мекалистер

 

Ј. Јоксимовић и Д. Мекалистер

Ј. Јоксимовић и Д. Мекалистер

 

Д. Мекалистер

Д. Мекалистер

 

Ј. Јоксимовић и Д. Мекалистер

Ј. Јоксимовић и Д. Мекалистер