J. Јоксимовић: Мeкалистер долази да чује коментаре Србијe

04. октобар 2018. | Београд

J. Јоксимовић: Мeкалистер долази да чује коментаре Србијe


Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мeкалистер вечерас ће се у Београду срести са председником Србије Александром Вучићем. Мeкалистер долази у Београд како би чуо коментаре и мишљење Србије на нацрт резолуције о напретку на европском путу, рекла је за РТС министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Јадранка Јоксимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а рекла да је реч о редовној посети Мекалистера који није само известилац Европског парламента за Србију, него је и председник Спољнополитичког комитета Европског парламента.

Министар објашњава да се сада на основу извештаја о напретку из априла припрема резолуција о напретку Србије.

Како је навела, резолуција садржи и политичке коментаре и оцене о томе како се спроводе реформе, а Мекалистер долази да чује мишљење Србије на предлоге амандмана које су европосланици дали.

„Они који познају регион виде колико је Србија уложила у дијалог“

Министар наводи да су Дејвид Мекалистер и известилац ЕП за Косово Игор Шолтес ретки званичници који су отворено рекли да треба подржати свако решење за Косово до којег две стране дођу.

Каже да је Мекалистер често у региону и да, када седите у канцеларији и читате извештаје, не можете да познајете ситуацију и због тога је чест бирократски говор.

„Али они који су овде и познају регион, виде колико је Србија уложила у процес дијалога и помирења и колико се други на неадекватан начин понашају“, каже Јоксимовићева.

Јоксимовићева каже да многи посланици у ЕП нису пратили шта је у међувремену урађено у Србији и шта је усвојено од закона. Председник ће Мекалистера о томе информисати вечерас а и она ће се са њим састати сутра.

„Стално радимо посао, наше је да извештавамо и да промовишемо оно што Србија ради", рекла је Јоксимовићева.

Указује да је Европски парламент институција која, поред саодлучивања са другим институцијама, представља највећи дебатни форум у Европи где се креира јавно мњење.

На питање о томе што се похвале за Србију односе на напредак у економији, реформу јавне управе, однос према мигрантској кризи, стални ангажман у вези са Косметом, а замерке на реформу правосуђа и стање у медијима, министар истиче да су то уобичајене теме и додаје да свугде има напретка.

Пошто су највећи број амандмана поднели посланици из Хрватске и Словеније, министар каже да су комшије заинтересоване за европски пут Србије, али да има много амандмана који су настојали да билатералне ствари укључе у резолуцију.

Она не верује да ће ти амандмани проћи и наводи да очекује избалансирану и добру резолуцију.

Евроинтеграције ствар процедура“ 

Говорећи о томе што се Србија позива да постепено усклади своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ, Јоксимовићева је истакла једну формулацију која јој је била занимљива: „хитно се позивамо да прогресивно усклађујемо“ спољну и безбедносну политику.

Поручује да је обавеза Србије да до пуноправног чланства усклади спољну и безбедносну политику, да постоје очекивања појединих земаља, али да то не може да буде формалан услов јер су евроинтеграције ствар процедура и „ако хоћете да будете релевантни морате да поштујете сопствене процедуре“.

Када је реч о примедбама на безвизни режим са Ираном, Јоксимовићева каже да је Србија свесна забринутости појединих држава и подсећа на заједнички рад са немачком полицијом и Фронтексом.

Истиче да су то ствари које показују одговорност Србије према себи и другима. Међутим, наводи да су разлози за безвизни режим наше право политичких и економских интереса.

Говорећи о отварању нових поглавља у преговорима, министар каже да је припремљено пет поглавља и да елемената за напредак Србије има. Указује да је много оних који не желе напредак Србије.

„Лоша вест за њих - ми не одустајемо“, поручује Јоксимовићева.

Извор: РТС

 

 

Министар Ј. Јоксимовић у Дневнику РТС -а

Министар Ј. Јоксимовић у Дневнику РТС -а