Ј. Јоксимовић опозицији: Ваша политика је доживела крах

27. септембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић опозицији: Ваша политика је доживела крах

Уместо да опозиција Европској унији и Федерики Могерини поставља питање како је могуће да још није успостављена Заједница српских општина на КиМ, из Србије одлазе писма Могеринијевој да сачува територијални интегритет и мултиетничност Косова, указала је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Министар се у парламенту укључила у полемику на питање народног посланика Мирослава Алексића „зашто, како и која влада је доживела крах“ и истакла да је опозиција та која је доживела крах, јер, констатује, у Србији не постоји јединствен национални интерес по питању КиМ.

„Када већ постављате питање зашто, како и која је политика доживела крах, мислим да би требало да поставите питање како је могуће да услед обећања 4. августа није успостављена ЗСО, него из Србије иду писма да се Могерини замоли да се сачува територијални интегритет и мултиетничност КиМ“, рекла је Јоксимовић у Скупштини, одговарајући на питања посланика.

Каже да предлог решења за КиМ, због непостојања унутрашње подршке, нажалост, доживљава крах, јер не постоји национално јединство за то важно државно питање, и наводи да они који не подржавају Александра Вучића и садашњу Владу се, заправо, саглашавају са ставом косовских Албанаца.

„Они неће да говоре ни о чему, ни о разграничењу, ни о ЗСО. То је крах, када нема националног јединства око идеја које могу да буду спроводиве и оствариве, него се зарад политичких поена урушава могућност која се отворила мукотрпним и дуготрајним дипломатским чињењем и мудром политиком ове Владе и Вучића“, указала је Јоксимовић.

Она је поручила опозицији да је њихова политика доживела крах, јер није спремна да подржи „разумно, рационално и спроводиво решење“, већ се, додаје, саглашавају са онима који су против, само зато што су против Вучића и Владе.

Министар констатује да Влада и опозиција могу да се не слажу око унутрашњих и спољно-политичких одредница, али поручује опозицији да, уколико нема јавног националног јединства по питању КиМ, у тренутку када се преговара о том важном питању, то је крах.

Извор: Танјуг